U bent hier:

Lezing Aleksandr Skorobogatov

Over zijn nieuwste roman "De wasbeer"
Wanneer: vrijdag 9 oktober 2020 om 19.30 uur
Interview: Dirk Vandenberghe
Gratis lezing! Inschrijven via info.bibliotheek@harelbeke.be
Aleksandr Skorobogatov (Grodno, 1963) is een Wit-Russisch schrijver, maar woont sinds 1992 in België. Hij is de zoon van een theaterregisseur en een universitair docente. Na de middelbare school volgde hij twee jaar een acteursopleiding aan het theaterinstituut van Minsk en het Sint-Sergius theologisch orthodox instituut in Parijs. Als negentienjarige krijgt hij zijn teksten niet gepubliceerd en gaat hij in de circuswereld werken als nachtwaker. In 1985 slaagt hij voor het toelatingsexamen aan het Maksim Gorki Literair Instituut in Moskou, waar hij proza gaat studeren en er tevens proeft van een ongekende vrijheid. Na zijn afstuderen wordt hij journalist.

Zijn huwelijk met een Belgische brengt hem naar Antwerpen. Het huwelijk loopt helaas op de klippen. Skorobogatov vindt echter een nieuwe liefde in Gent. Vanaf de publicatie van zijn eerste verhaal in 1989 verwerft hij faam en populariteit in Rusland, maar zijn onconventionele manier van schrijven botst ook op weerstand.

In 1991 wordt Sergeant Bertrand in de Sovjet-Unie in hoge oplagen gepubliceerd, zij het aanvankelijk wel in een gecensureerde versie. Deze raadselachtige, mystieke novelle over een man die beneveld door de maniakale Sergeant Bertrand begint te moorden, verschijnt in 1992 in een Nederlandse vertaling bij de Belgische uitgeverij Dedalus. In 1994 verschijnt Audiëntie bij de vorst (1994) en in 2002 Aarde zonder water. In 2008 publiceert hij Portret van een onbekend meisje. Deze roman komt tot stand na de ontvoering en de dood van zijn zoon. In 2017 valt zijn roman Cocaïne op door zijn postmoderniteit. Het boek is in de eerste plaats een spel. Een spel met genres. Met conventies en met taal. Ook de lezer wordt bij dat spel betrokken. In het voorjaar van 2020 verschijnt De wasbeer. Het is een vuistdikke roman, een moderne fabel, een uit de naden barstende allegorie over een reizende, bij momenten ultragewelddadige en een enkele keer op paddenstoelen trippende wasbeer die onderweg zijn vrouw, de kosmos en God zelve leert kennen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek Harelbeke
Eilandstraat 2
8530 Harelbeke

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: vrijdag 9 oktober 2020
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en musea, concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Leeftijd 18+
Reservaties
Organisatie Bibliotheek Harelbeke