U bent hier:

Leven met angst. Voordracht door Pieter Serrien

Lezing of congres Geschiedenis

De onaangekondigde, wrede V-bommenterreur (juni 1944 tot maart 1945) zorgde voor een permanente angst en kostte het leven aan ongeveer 9000 Belgen. Historicus Pieter Serrien verweeft tientallen getuigenissen tot een beklijvend verhaal. De slachtoffers krijgen een stem, maar ook de geallieerde militairen die de V1’s wilden neerhalen, de gevangenen in het kampencomplex Dora en de Duitse daders.
18.000 doden. Zoveel slachtoffers eisten de duizenden V1’s en V2’s die de Duitsers op België en Engeland lanceerden. Meer dan 8000 dodelijke slachtoffers in ons land. Daarboven kwamen de meer dan 20.000 gevangenen die in het onderaardse concentratiekamp Dora omkwamen, waar de V-wapens werden gefabriceerd. Met Elke dag angst wil ik hun verhaal en dat van de getuigen die het wel overleefden vertellen.
Enkele jaren geleden begon mijn zoektocht naar getuigenissen over de V-terreur op België. Ik luisterde naar honderden beklijvende verhalen over een leven in constante angst. Tijdens het schrijven kwamen daar nog tientallen getuigen bij: de kampgevangenen van Dora die na de oorlog de moed vonden om hun ervaringen neer te pennen, de geallieerde soldaten die zich de moeilijke tijd in het voor hen verre België herinneren en de Duitse daders die het taboe doorbraken en ook hun verhaal deelden. Vooral die laatsten waren voor mij belangrijk: ik wilde ook de personen aan het woord laten die de V1’s en de V2’s lanceerden. Enkel zo kon ik een zo volledig mogelijk beeld schetsen van de V-terreur.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek Kortenberg
Dr. V. De Walsplein 30
3070 Kortenberg

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 9 februari 2017
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: € 5
€ 5,0
Reservaties
Organisatie Curieus Kortenberg
Trefwoorden Kortenberg, SchermKortenberg