U bent hier:

Les Tasses - toilettes publiques, affaires privées - Marc Martin

Tentoonstelling Fotografie

In de schone ontwikkelingsgeschiedenis van homos vormen "urinoirs" een wanklank. In het jargon van de vorige eeuw waren urinoirs 'tasses'. Zij verschenen in de publieke ruimte in de tijd van het hygiënisme en moesten voldoen aan de natuurlijke behoeften van de mannelijke bevolking. Privé beantwoordden de urinoirs aan een sociale behoefte. Mannen die op zoek waren naar hun identiteit hebben er de eerste steen gelegd van het samen leven.
De tentoonstelling van Marc Martin, die in 2018 in het Schwules Museum in Berlijn wordt geopend, slaat een brug tussen de generaties en nodigt de hedendaagse kunst uit om de dialoog aan te gaan met het verleden : “Men heeft de mannen die de urinoirs bezochten dikwijls verweten laf te zijn en hun ontmoetingen in deze publieke plekkenwerden als smerig bestempeld. Toch hebben zij het aangedurfd het verbodene te trotseren in een wereld die de diversiteit bestreed. Durfden zij niet meer dan een eeuw lang de geneugten te smaken die hen bij wet verboden waren? Zelfs vandaag de dag worden homoseksuele praktijken in sommige landen nog steeds veroordeeld, met straffen die zo ver gaan als de doodstraf. Openbare toiletten, anonieme doorgangsplaatsen, zetten hun rol als clandestiene ontmoetingsplaats voort. Ik wil dat deze mannen erkend worden voor hun moed. Ik wil deze plaatsen hun verwarrende sensualiteit teruggeven; plaatsen van ontelbare huiveringen.”

In plaats van politieke correctheid is de kunstenaar Marc Martin voorstander van menselijke correctheid. Hij pleit voor een zichtbaarheid van seksualiteit in al haar verscheidenheid. De kunstenaar herinnert ons er ook aan dat in sommige landen, zelfs vandaag de dag, homoseksualiteit nog steeds verboden is. De urinoirs, anonieme doorgangsplaatsen, zetten daar hun rol van clandestiene schuilplaats voort.

De tentoonstelling "LES TASSES" is voor het publiek geopend van 18 september tot 3 oktober 2020 in LaVallée. Deze tentoonstelling wordt voorgesteld door LaVallée-Smart in samenwerking met het Schwules Museum en het RainbowHouse Brussels (in het kader van het PrideFestival Brussels).

Gesproken talen : Engels, Frans, Nederlands

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar LaVallée
Rue Adolphe LaVallée 39
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 18 september 2020 tot 3 oktober 2020
Organisatie LaVallée
Trefwoorden LGTBQ+, Bevestigd2020
Beleef Brussel

Beleef Brussel!

Op UiTinBrussel.be vind je 1001 gebruiksklare tips.

Ontdek ze hier