U bent hier:

Lakenhal en Beiaard Herentals

Monument Erfgoed

De Lakenhal, beschermd als monument in 1938, werd omstreeks het begin van de 15de eeuw door de lakenmakers en wolwevers als lakenhal herbouwd. Sedert 1430 kreeg dit juweel van Brabantse gotiek de naam 'Stadhuis'.
Bij de brandramp van 1512 werd het gebouw nagenoeg volledig vernield maar het werd in 1534 heropgebouwd met Lediaanse zandsteen.
Het achthoekige, spitse belfort werd toen in rode (Oevelse) baksteen opgetrokken. De hoogte van de toren, zonder bliksemafleider, bedraagt ca. 35 meter.
In de loop der eeuwen werd de Lakenhal herhaaldelijk hersteld. Zonder opmerkenswaardige veranderingen werd het in 1880 door P.J. Taeymans, provinciaal architect, gerestaureerd. Recentelijk kreeg de hele Lakenhal een grondige opknapbeurt waarvan het resultaat zeker het bewonderen waard is.
In 1541-1551 werd in de belforttoren een licht klokkenspel opgehangen. Het totaal gewicht van de huidige beiaard, die nochtans 4 octaven telt, bedraagt 'slechts' 3678 kg. Hij werd in 1965 ingehuldigd en bestaat uit 50 klokken die gedeeltelijk afkomstig zijn uit oude klokkenspelen. Het belfort van de Lakenhal is niet toegankelijk voor het publiek.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Lakenhal
Grote Markt 35
2200 Herentals

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer
  • Woensdag - zondag
Prijs gratis
Contact cultuurcentrum@herentals.be
+32 14 285130
Trefwoorden zomerherentals