U bent hier:

Lach-Yoga - Lachen is gezond - Pluk je GELUK

Cursus of workshop Zingeving, filosofie en religie

Wij lachen omdat wij zin hebben om te lachen. Zo’n lachsessie geeft je opnieuw het gevoel van blijheid en van vreugde van het jonge kind. Door de verschillende ‘oefeningen’ geraken wij uit de stress en de ‘kopzorgen’; om te beginnen doen wij rek- en strekoefeningen alsook ademhalingsoefeningen, wij zingen en dansen en lachen in alle toonaarden. Tot besluit laten wij het stil worden in ons.
Lachen is gezond.

Lachen is gezond en ook goed voor het moreel. Het is ook één van de beste remedies tegen stress. Bovendien is het gratis, dus kan iedereen ervan profiteren. Doe dat dan ook!

Een kind lacht gemiddeld 300 tot 400 keer per dag, volwassenen nog slechts 10 tot 15 keer. En inderdaad: het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar waarom zou u zich niet elke dag een flinke dosis humor toedienen?
Het zal u ontspannen, meer energie geven en beter gewapend maken tegen de dagelijkse beslommeringen. Lachen is in tal van opzichten heilzaam, zowel fysiologisch als psychologisch en zelfs relationeel.
Het is dan ook geen toeval dat de lachclubs als paddestoelen uit de grond schieten, niet alleen in ons land, maar ook in de rest van de wereld.

Vermindert stress - Lachen verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed, stimuleert de bloedsomloop en is een krachtige spierontspanner.
Bovendien zorgt het ervoor dat het centrale zenuwstelsel endorfinen afscheidt, hormonen met pijnstillende eigenschappen die de effecten tegengaan van een teveel aan adrenaline en cortisol als gevolg van stress.

Versterkt de afweer - Uit studies van psycho-neuro-immunologen is gebleken dat negatieve emoties zoals angst, depressie en woede het immuunsysteem verzwakken, waardoor we minder afweer hebben tegen infecties. Volgens dr. Lee S. Berk van de Universiteit van Loma Linda (Californië) helpt lachen het aantal antilichamen te verhogen. - Onderzoekers hebben vastgesteld dat lachtherapie het aantal antilichamen in de neus- en luchtwegslijmvliezen verhoogt.
Van die antilichamen is geweten dat ze beschermen tegen virussen, bacteriën en andere micro-organismen.

Vermindert de bloeddruk en hartproblemen - Experimenten hebben aangetoond dat een lachsessie de bloeddruk na 10 minuten flink doet dalen.
Lachen stimuleert de bloedsomloop en verhoogt de zuurstoftoevoer naar de hartspier, wat het risico op klontervorming doet dalen.

Verzacht pijn - Als we lachen, worden er endorfinen afgescheiden in het lichaam. Die hormonen hebben pijnstillende eigenschappen, waardoor de pijn onmiddellijk verlicht wordt.

Verhoogt het zelfvertrouwen - Lachsessies zijn voor mensen met weinig zelfvertrouwen een goede manier om hun schuchterheid te overwinnen en zich beter in hun vel te voelen. Via groepsoefeningen raken de deelnemers hun remmingen kwijt en worden ze socialer en extraverter.
Stimuleert de intermenselijke relaties - De lach is de kortste weg tussen twee mensen, verklaarde Charlie Chaplin. Lachen in groep schept een gevoel van verbondenheid en zorgt ervoor dat je je meer openstelt voor de anderen.

Diabetici: veel lachen tijdens de maaltijden!
Diabetici moeten voortaan vaker lachen op het menu zetten. Lachen is immers goed voor de bloedsuikerspiegel, zo blijkt.

Uit de resultaten van deze kleine Japanse studie blijkt dat lachen tijdens het eten de verhoging van de bloedsuikerspiegel beperkt. De auteurs stellen namelijk vast dat de postprandiale bloedsuikerspiegel (d.w.z. na de maaltijd) schommelt naargelang de omstandigheden waarin de maaltijden genomen worden.
Deze conclusie werd geformuleerd na meting van het suikergehalte vóór en na een maaltijd van 19 patiënten met type 2-diabetes, in vergelijking met een controlegroep.
De eerste dag kregen de vrijwilligers tijdens de lunch een saaie voordracht van 40 minuten in de maag gesplitst, terwijl ze de volgende dag verwend werden met een zeer humoristisch spektakel.
En wat bleek? De postprandiale bloedsuikerspiegel was veel hoger na de voordracht.
uit www.e-magazine.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar CC De Ploter
Kerkstraat 4
1742 Sint-Katherina-Lombeek

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 1 maart 2012 tot 6 juni 2013
Prijs
7 euro per sessie - 5 euro indien gebruik gemaakt wordt van een 'abonnement'. - Studenten betalen 4 euro Hoe lang duurt dat? Zo’n sessie kan 45 minuten tot 90 minuten duren, alles hangt af van de beschikbare tijd en de goesting van de deelnemers. Belangrijk is dat deelname niet verplicht is, een lachsessie werkt het beste wanneer het een eigen vrije keuze is. Het aantal deelnemers bij voorkeur 20 personen. Wat mee te brengen? De deelnemers dragen gemakkelijk-zittende kledij en pantoffels, ze brengen ook een yogamatje of een grote handdoek mee.
€ 7,0
Organisatie Marie-Louise Deschepper
Contact 02 5822792
Links