U bent hier:

Kunst in de bib: Veerle Smet

Tentoonstelling Schilderkunst

Veerle Smet (°1967, Bornem) volgde Schilderkunst aan de academie van Mechelen en Literaire Creatie aan de academie van Dendermonde. Momenteel volgt ze opnieuw les: Digitale Kunsten aan de academie van Mechelen en Cabaret & Comedy aan het conservatorium van Mechelen. In de bib stelt zij vanaf 1 september een aantal schilderijen tentoon.
Haar credo is 'Let wisdom rule the world' omdat ze gelooft dat daar de oplossing ligt voor veel wereldproblemen. Om zelf wijzer te worden, speelt ze graag met gedachten, woorden en verf. Dat worden dan schilderijen, poëzie of iets anders. Daarmee wil ze dan weer graag anderen inspireren om de wijsheid in zichzelf te zoeken.

Een van haar reeksen heet ‘Life App’. Elk schilderij in deze reeks kan gezien worden als een print-screen van een denkbeeldige app: ‘Life App’. Wat als het leven een app was? Op de werken in deze reeks plaatste ze altijd een tekst. Die kan je als de tekst van de app zou kunnen zien, maar ook als iets van het leven zelf. Zo legt ze bijvoorbeeld de tekst ‘Undo is not available. Please continue’ die op een van haar werken staat uit: "soms ontploft het leven in je gezicht en dan moet je er ook maar mee verder, er is geen undo". Het beeldende, in dit geval een onploffing, sluit altijd aan bij de tekst.

Een andere reeks is ‘Pour les quatre jours qu’on a encore à vivre’. Een zinnetje afkomstig van een oude man in Frankrijk. Als er gevraagd werd of er nog een fles wijn open moest, gaf hij het antwoord : ‘Bwa ja, voor die vier dagen die we nog te leven hebben!’ Ook hier weer het dubbele: is het ‘Pluk de dag!’ of ‘De ondraaglijke lichtheid van het bestaan'?

Deze zomer heeft zij een aantal weken vakantie genomen om te schilderen en te schrijven. Misschien zal er in september dus ook nog heel recent en nieuw werk te zien zijn!

De stijl van haar werk sluit aan bij de abstract expressionisten. Hoewel er dikwijls toch een figuratieve inspiratiebron aan de basis ligt. Meestal iets uit de natuur: water, vuur, bloemen, gebladerte …Bij haar schilderijen ontstaat er ook altijd tekst en poëzie. Die zal ook komen voorlezen in de bib (datum wordt nog bevestigd). Haar poëzie is ‘Slam Poetry’: poëzie om te brengen eerder dan om te lezen. Met de opleiding Cabaret & Comedy wil ze nog meer richting voorstelling evolueren.

Op de schermen met hoofdtelefoon zullen ook een aantal van haar recente filmpjes te zien zijn uit de opleiding Digitale Kunsten.

www.veerlesmet.com

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek Bornem
Sint-Amandsesteenweg 41-43
2880 Bornem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 2 september 2019 tot 5 oktober 2019
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Bibliotheek Bornem
Links
Trefwoorden kunst, schilderkunst, digitale kunst, abstracte kunst