U bent hier:

Kunnen we online discussiëren zonder haatpraat?

Vandaag leven ongeveer 3,5 miljard mensen op het internet. Dat zijn 3,5 miljard mensen die met elkaar communiceren en interageren op allerlei platformen en manieren. Voor de nieuwe manier van online communicatie zijn er nog geen strakke regels of gedragdscodes afgesproken. Dat zorgt ervoor dat de luidste roepers steeds meer de toon van het gesprek bepalen.
We zijn langzaam geëvolueerd naar een cultuur waarin online schelden het nieuwe normaal is. Journalisten worden steeds vaker bedreigd, waardoor ze terughoudender worden in wat ze nog publiceren. Volgens een onderzoek in Nederland werd 61 % van de journalisten al eens bedreigd, waarvan 22 % maandelijks. Vrouwelijke journalisten en mensen van kleur moeten het vooral ontgelden.

Kunnen we nog met elkaar discussiëren zonder elkaar de huid vol te schelden? Waar stopt de verantwoordelijkheid van de lezer of sociale media gebruiker en waar begint die van de nieuwssites?

Met ervaringsdeskundige Dalilla Hermans, filosoof Ruben Mersch, internet-experte Clo Willaerts, jongerenvoorzitter Sammy Mahdi en hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws Dimitri Antonissen praten we over concrete maatregelen en oplossingen voor dit probleem. Hoe kunnen we van het internet opnieuw een aangename plek maken? Hoofdredactrice van Charlie Magazine Jozefien Daelemans leidt het gesprek in goede banen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar VOORUIT
sint pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zaterdag 16 december 2017
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Festival van de gelijkheid
Contact festival@curieus.be
Trefwoorden debat