Antique Print, Vintage Lithograph
11 juli

Kruiden, levende legendes in ons landschap! (2de zondag in Zoniën)

Waar?

Zoniënwoud

Duboislaan 2
1560 Hoeilaart

Wanneer?

Over deze activiteit

Deze lezing gaat door via zoom. Iedereen wie zich inschrijft ontvangt een email met de zoom-link om deel te nemen aan deze online lezing. Wij danken onze gastspreker voor haar bereidwillige medewerking om online te gaan.

Over elke plant hangt een sluier. Een onzichtbare sluier.  Niemand ziet die sluier, alleen ingewijden kennen hem.  Die sluier bestaat uit mythen, sagen, legenden, sprookjes, mysterieuze rituelen en ceremonies, tradities, bijgelovige gebruiken, en symboliek.

Hoe langer je naar die sluier kijkt, hoe meer je ziet. Er ontvouwt zich een heuse wereld van Kelten, Germanen, Grieken, Romeinen, Middeleeuwers, en soms nog andere volkeren.

De wereld onder die sluier is zo verrukkelijk en heeft tegelijk iets magisch. Onze gastspreekster, Woudnimf Hadewijch, gidst en vertelt met kennis van zaken over de historische achtergronden en de fasinerende wereld van wilde planten. Wil je proeven van de verborgen folklore achter wilde bloemen, kruiden en planten, mis dan vooral deze lezing niet!  Zowel bosflora als keukenkruiden komen aan bod.

Als kind had Woudnimf Hadewijch al een voorliefde voor natuur en geschiedenis. Op haar 17 startte ze als jongste deelnemer aan de cursus Natuurgids bij het CVN. Door haar archeologische studies en haar liefde voor geschiedenis en folklore ontdekte ze al snel Dannielle’s bomenboek.  Op haar 31ste begon Hadewijch binnen Natuurpunt met ‘legendarische bomenwandelingen’. Later kwamen daar legendarische bloemenwandelingen bij, wandelingen rond "Magisch en Mysterieus Hageland", mysterieuze vogelwandelingen...

Met 16 jaar ervaring als natuurgids, waarbij ze zich heeft toegelegd op de historische, mythologische, symbolische, rituele achtergrond van planten en bomen, weet Hadewijch heel wat te vertellen over die wondere wereld van de folklore rond planten.

De zoom-lezing is van 11u tot 13u. Om deel te nemen aan de lezing is, om de coronavoorschriften te respecteren, vooraf online inschrijven verplicht. Het aantal deelnemers is beperkt tot 60 personen. De inschrijvingen worden afgesloten op 10 juli om 18h.

Sinds 8 mei 2021 zijn georganiseerde groepswandelingen met 25 personen opnieuw mogelijk. Onder voorbehoud dat dit nog van toepassing is op 11 juli, vertrekt om 14.00u, vanaf het Bosmuseum, de wandeling met gids van Natuurgroepering Zoniën v.z.w. met thema: “Biodiversiteit in Zoniën".

Controleer hier de laatste online update. Om deel te nemen aan de wandeling is, om de coronavoorschiften te respecteren, vooraf online inschrijven verplicht. Neemt u deel aan de wandeling, meldt u dan bij de gids aan het onthaal van het Bosmuseum waar men je aanwezigheid voor de wandeling zal noteren. De plaatsen zijn beperkt tot 25 personen (inclusief gids). De inschrijvingen voor de wandeling worden afgesloten op zaterdag 12 juni april om 18h.

Zowel de lezing als de wandeling zijn gratis.

Nu het Bosmuseum open is onder strikte voorwaarden om corona-proof de bezoekers te kunnen ontvangen, is er  gelegenheid om de eigen picknick buiten op het terrein van het Bosmuseum te nuttigen. De binnentuin kan gebruikt worden voor slechts een beperkt aantal mensen omwille van de coronaveiligheidsvoorschriften. Het sanitair in het Bosmuseum is wel toegangkelijk, met mondmasker en met respect voor de geldende voorschriften en maatregelen (o.a. max 2 personen tegelijk).

Deze opleiding wordt mee gepromoot met de financiële steun van het LIFE programma van de EU in het kader van het LIFE BNIP project.


In de kijker

5x op tocht zonder te wandelen of te fietsen

Verder lezen 

De 8 blotevoetenpaden in Vlaanderen

Verder lezen 

De leukste openluchtzwembaden

Verder lezen 

12 zoektochten voor volwassenen

Verder lezen 

7 familievoorstellingen die je deze zomer niet mag missen

Verder lezen 

6 zomerse familiefestivals om naar uit te kijken

Verder lezen 

9x avontuurlijk overnachten met kinderen

Verder lezen 

8 prachtige tuinen om in weg te dromen

Verder lezen 

10 x kunst in openlucht voor kinderen

Verder lezen 

De 7 leukste rommelmarkten van Vlaanderen

Verder lezen 

Ga op schattenjacht met je peuter of kleuter

Verder lezen 

8 gezellige openluchtcinema's

Verder lezen 

8 schattenjachten in verrassende musea

Verder lezen 

De leukste schattenjachten bij mooi weer

Verder lezen 

6 nieuwe schattenjachten

Verder lezen 

7 gezellige festivals om deze zomer van te genieten

Verder lezen 

6 x theater in openlucht

Verder lezen 

7x met je hoofd in de wolken

Verder lezen 

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Verder lezen 

Bewonder de beroepen van vroeger

Verder lezen 

5 musea voor kleine dierenvrienden

Verder lezen 

8x avontuurlijk wandelen met kinderen

Verder lezen 

6x toegankelijk wandelen in het groen

Verder lezen 

6x concerten om de zomer te vieren

Verder lezen 

7 expo's voor fans van fotografie

Verder lezen 

Beleef de evolutie van de Belgische designcultuur

Verder lezen 

7 musea over harde werkers

Verder lezen 

5 musea met een meeslepende audiogids

Verder lezen 

7x fietsen langs kunst en architectuur

Verder lezen 

7x erfgoed ontdekken

Verder lezen 

7 musea met een terras

Verder lezen