U bent hier:

Koekelare maakt je erfgoeddronken

Koekelare zet dit jaar tijdens Open Monumentendag op zondag 8 september het Europees thema ‘kunst & entertainment’ extra in de verf door er op iedere locatie een leuke of ludieke toets aan te geven. Zowel Huis Proot, het gemeentehuis, park De Mote met de schuttersvereniging en De Brouwerij met zowel de bibliotheek, het Käthe Kollwitz Museum als het Fransmansmuseum laten het brede publiek van 10u tot 18u gratis kennis maken met streekeigen erfgoed.
Open Monumentendag is een jaarlijks hoogtepunt voor iedere erfgoedliefhebber. Bovendien mag een kleine gemeente als Koekelare meer dan fier zijn op het erfgoedpatrimonium. Verschillende locaties zetten het Europees thema ‘kunst & entertainment’ in de kijker.

Huis Proot, een voormalige dokterswoning uit de volle Belle Epoqueperiode (1896), werd in 2013 in al haar glorie hersteld en is sindsdien een erfgoedparel in de gemeente. Gedurende de hele dag is er een fotoreportage te zien met beelden van voor en na de restauratie en maak je er kennis met kunstwerken uit het gemeentelijke archief, zoals bijvoorbeeld enkele stukken uit de erfenis van heemkundige Raf Seys.

Lokale muziekvereniging Jorko zorgt in de voormiddag voor een muzikale noot in de tuin van Huis Proot (bij minder goed weer: foyer Balluchon) en je ontdekt er een stukje nostalgisch Koekelaars muziekverleden.

Poëziewandeling in het groen
Het oude gemeentehuis, de voormalige brouwerswoning Christiaen, staat momenteel in de steigers. Het gebouw wordt in ere hersteld en speciaal voor Open Monumentendag krijg je een kleine blik achter de schermen. Aan de hand van het bouwhistorisch vooronderzoek leer je de geschiedenis van het gebouw kennen én kom je te weten wat er precies onder handen wordt genomen.
Doorheen het park De Mote, de vroegere privétuin van de brouwer, is er een poëziewandeling, uitgewerkt door Raf Fiems van het Davidsfonds. Je passeert onder meer ook langs de staande wip van de schutters van de Sint-Sebastiaansgilde, een van de oudste verenigingen uit de regio.

Erfgoeddronken
Tot slot zet de voormalige brouwerij Christiaen de deuren open van de bibliotheek het Fransmansmuseum en het Käthe Kollwitz Museum. In de bibliotheek kunnen kinderen zich onder het mom van ‘Grote kunst voor kleine kenners’ uitleven als kunstenaar en zelf een kunststukje maken, al of niet geïnspireerd door kunstboeken uit de bibliotheek. Een portrettekenaar is op de site aanwezig om je met een unieke karikatuur van jezelf naar huis te laten gaan. Verder maak je in de raadzaal kennis met de arbeiders die de restauratie van De Brouwerij verzorgen én in het Fransmansmuseum maak je in de film ‘Leven in de ast’ kennis met het harde labeur van vroeger.

Alsof dat nog niet genoeg is, krijg je ook een proevertje ‘ouderwets bier’ aangeboden, want bier brouwen is immers een kunst die de Belgen als geenander beheersen… Denk aan de smaken van vroeger: Export, Oude Geuze, Pale Ale, Stout… Proevertjes dus, want het is de bedoeling om enkel erfgoeddronken te worden…

Hopelijk tot op Open Monumentendag in Koekelare!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Koekelare Centrum
centrum
8680 Koekelare

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 8 september 2019
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Cultuurdienst Koekelare
Contact cultuurentoerisme@koekelare.be
051 61 04 94
Links
Trefwoorden owner-omd-2019, Herbestemming en restauratie, Uitzonderlijk open, Europees thema, Industrieel erfgoed, Landschappelijk erfgoed, Brochure gratis, eerstedeelname-locatie-2019, beschermd monument, Open Monumentendag 2019, omd-2019-official, Europees thema - kunst en entertainment