U bent hier:

Kasteel van Loppem: feesteditie

In 1863 maakte de familie van Caloen haar triomfantelijke entree in het gloednieuwe, neogotische kasteel van Loppem. Dit kasteel bestaat dus precies 150 jaar. We vieren dit met een uitgebreid feestprogramma. Op zaterdag en zondag stellen we het kasteel open voor rondleidingen met gids. Toegang enkel na reservatie. Op zondag gaat de jaarlijkse gezinshappening van Regionaal Landschap Houtland door.
1. Rondleidingen in het kasteel

Heel het weekend (7 en 8 sept.) stellen we het Kasteel van Loppem open voor rondleidingen met gids. Dit kasteel vormt één van de belangrijkste realisaties van de neogotiek in België. Het werd gebouwd tussen 1858 en 1862 door baron Charles van Caloen en gravin Savina de Gourcy Serainchamps. Twee vermaarde architecten stonden in voor het ontwerp: Edward Pugin en Jean Bethune. Architectuur en interieurs zijn nog in hun originele staat bewaard en vormen een schitterend ‘totaalkunstwerk’, waaraan talrijke kunstenaars en ambachtslieden meewerkten.

Het kasteel bevat ook rijke kunstcollecties van de Middeleeuwen tot nu (o.a. schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerk, aardewerk, porselein, enz). Tijdens de rondleiding schenken we ook speciaal aandacht aan de nieuwe permanente expo van exotische kunst, die Roland van Caloen tijdens zijn talrijke wereldreizen verzamelde.

Het kasteel van Loppem is ongetwijfeld de topper van het bouwkundig patrimonium van de gemeente Zedelgem. Bovendien heeft het kasteel ook een nationale historische betekenis. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, tijdens de periode van de Bevrijding, verbleef Koning Albert op het kasteel, samen met Koningin Elisabeth en hun drie kinderen. Hier ontving de Koning zijn hoge gasten en besprak hij de belangrijkste politieke en militaire kwesties. Ook de onderhandelingen voor de eerste naoorlogse regering vonden plaats op het kasteel, vandaar ook dat deze de ‘Regering van Loppem’ genoemd wordt.

Praktisch:
Zaterdag 7 sept. en zondag 8 sept., van 10 tot 18 uur
Rondleiding om de 20 minuten
Gratis, maar reserveren verplicht voor 4 sept.: Tel. 050/81.44.14 of e-mail: archief@zedelgem.be of kasteel.van.loppem@gmail.com
Organisatie: Gemeente Zedelgem en Stichting Jean van Caloen


2. Gezinsfeest met wandelingen in het park en heel wat animatie

Op zondag 8 september vanaf 11u30 vindt een heuse gezinshappening plaats in het beschermde Park van Loppem. Een hele reeks activiteiten staan in het teken van de natuur, het landschap en de historiek van het kasteel en park. Een volledig programma van de wandelingen, workshops, demonstraties, alle kinder- en randanimatie vind je hieronder:
PICKNICK (tussen 11u30 en 14u)
Je kan de namiddag starten met een uitgebreide picknick. De damesvolleybalclub Davolo voorziet je van de nodige energie, met een streepje muziek op de achtergrond. Bij mooi weer kan je gezellig picknicken in het park.
Inschrijven tegen 4 september bij Didier De Vriese via 050 27 51 75 of via e-mail: didier.dv@telenet.be
Eénpersoonspakket: 6€ - Familie-pakket (4 personen): 22€ - Voor samenstelling pakketten: meer info op www.davolo.be
NAMIDDAGPROGRAMMA vanaf 13.30u
Wandelprogramma
• Parkwandeling met gids om 14u, 15u en 16u
• De queeste van het park (zoektocht voor kinderen én volwassenen)
Kinderen en jeugd
• Diverse workshops biodiversiteit, natuurlijk evenwicht in het bos, vogelfiguren zoeken, vruchtendomino en het bijenspel
• Nestkasten timmeren (6 euro)
• New games
• Doolhof ‘Park van Loppem’
Demonstraties
• Demonstraties: smid, imker, hengeltechnieken, maaien met boerenpaard
• Fotoreportage van kasteel en park van Loppem door fotoclub Kiwabi
• Kubb-tornooi met KWB Loppem (inschrijven ter plaatse)
Standen
• Gezinsbond Loppem, Velt Loppem, Natuurpunt Zedelgem, KWB Loppem, VOC Beernem, Onroerend erfgoed, Compostmeesters Zedelgem
• Onderzoek van het waterleven in de kasteelvijver (VMM)
Randanimatie
• Doorlopend live muziek door de groep ‘Dixieband’
• Springkasteel, reuzenspelen en schminkstand
• Bar, barbecue, ijsjeskar en ’s avonds een frietkraam

AVONDPROGRAMMA
Om 20.00u (tot rond 20u45):
DON Q: een spectaculaire straattheaterproductie met olievatenpercussie, beweging en dans, humor, muziek, een draak, zwaard- en stokvechten, waterballlet en een indrukwekkende vuurshow met fire pois en vuurspuwen (JONNA vzw)
Tijdens en na het optreden blijft de bar open en is er een frietkraam aanwezig.

Praktisch:
Zondag 8 sept., vanaf 11u30 picknick, vanaf 13u30 namiddagprogramma, om 20u00 avondoptreden
Gratis, tenzij anders vermeld. Reserveren voor de picknick is noodzakelijk tegen 4 september via Didier De Vriese op 050/27.51.75 of didier.dv@telenet.be.
Organisatie: Gemeente Zedelgem en Regionaal Landschap Houtland
Meer info: Milieudienst Zedelgem, Isabelle Vackier, 050/28.83.49, isabelle.vackier@zedelgem.be - www.zedelgem.be - www.rlhoutland.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Kasteel van Loppem
Steenbrugsestraat 26
8210 Loppem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 7 september 2013 tot 8 september 2013
Prijs gratis
Organisatie gemeente Zedelgem
Contact archief@zedelgem.be, kasteelvanloppem@gmail.com
050/81 44 14, 050/82 22 45
Trefwoorden Open Monumentendag, monument, gezinshappening