U bent hier:

KANTeLing 2019: "Kun je misschien wat harder fluisteren?" - over engagement in de letteren

Festival Literatuur

"Kun je misschien wat harder fluisteren?" schreef dichter en essayist Jeroen Mettes. We proberen het, tijdens het jaarlijkse zomerfestival van de KANTL in en om kasteel Beauvoorde op 3 juli.
De wereld is altijd wel in verandering, al lijkt die verandering nu pregnanter dan ooit. Pendelend tussen hoop en angst, tussen (her)maakbaarheid, het status quo en een dreigende Apocalyps verhitten de debatten op verschillende fora. Straten worden ingenomen door klimaatbrossers en gele hesjes; #MeToo, dekolonisatie en andere bewegingen klagen oude structuren aan, die zich, met evenveel verontwaardiging, schrap zetten.

Meer dan dertig jaar na mei '68 lijkt de contestatie, minder eensgezind, aangestuurd te worden vanuit de nieuwe media. Iedereen lijkt opiniemaker (en spreekt voor eigen kerk?) op Twitter, WhatsApp of Facebook...

Maar hoe spreken de trage, gedrukte letteren? Getuigen zij nog of opnieuw van enig engagement? En hoe klinkt dat dan? We beluisteren enkele mogelijkheden tijdens deze editie van KANTeLing.


- Cultuuressayist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde te Utrecht Geert Buelens, auteur van het recent verschenen 'De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis', overschouwt in vogelvlucht het landschap van het geletterde engagement, toen en nu.
- Nadien blijft hij op het podium staan als dichter en krijgt hij gezelschap van Dominique De Groen en Radna Fabias, twee opgemerkte nieuwkomers in het poëzielandschap.
- Vervolgens kruipt Erik Vlaminck in de prozaïsche rol van briefschrijver Dikke Freddy om zich te richten tot iedereen die hogerop staat.
- Na de pauze verhuizen we naar de kerk waar theatergezelschap/performancegroep Action Zoo Humain 'Het monument van de Onbekende Vluchteling' zal oprichten.
- Afsluiten doen we muzikaal met de Frontier Café Band. Deze supergroep van de Vlaamse folk, met (ex-)leden van Rum, Madou, Urban Trad, Think of One, Laïs en Zita Swoon brengt met Brandlucht een collectie liederen over de Eerste Wereldoorlog. De nummers blijken, helaas, weinig aan actualiteitswaarde ingeboet te hebben.

Vanaf 13u30 is het kasteel doorlopend te bezoeken.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Kasteel Beauvoorde
Wulveringemstraat 10
8630 Wulveringem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: woensdag 3 juli 2019
Prijs
Basistarief: 10,00 €
€ 10,0
Organisatie KANTL (Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren)
Contact 09-2659340