U bent hier:

Jong van Hart Expo

Tentoonstelling Erfgoed

De sociale en artistieke vzw Bloedgroep K organiseert tussen 16 februari en 3 maart haar Jong van Hart expo in de Warande. Hiermee komt er een einde aan het project dat ze samen met de bewoners en medewerkers van wzc Sint-Lucia en de kinderen van Freinetschool De Regenboog op poten hebben gezet. De vele bezoeken en ontmoetingen werden vastgelegd op de gevoelige plaat. Met een fotoreportage, een video-installatie en kunstwerken van de kinderen brengt de expo het zingen van de tijd in beeld.
Geïnspireerd door de documentaire 'Come Alive' (over de kracht van muziek bij mensen met dementie) trok Tom, 78 toeren verzamelaar en DJ met zijn slingergrammofoon naar het woonzorgcentrum. Daar kwamen zijn platen echt tot leven en riepen ze herinneringen op.

Muziek en sociaal contact vormen het uitgangspunt, maar op deze expo komen we wel met een artistiek project naar buiten. Johan, fotograaf en mede bezieler van het project wist de rusthuisbezoeken in aangrijpende beelden te vatten. “We laten mensen kennis maken met het leven in een woonzorgcentrum en willen ook de schoonheid van het zorgberoep tonen.

Met onze verhalen en onze slingergrammofoon zijn we ook naar Freinetschool De Regenboog in Turnhout getrokken. Met drie enthousiaste klassen gingen we daarna opnieuw naar Sint-Lucia. Oud en jong speelden, tekenden, zongen en babbelden. Die ontmoetingen in het rusthuis, hun ervaringen en emoties hebben de kinderen ten slotte vormgegeven in verschillende kunstwerken.

Er werd ook een videoproject gemaakt rond het lied ‘Aan het Noorzeestrand’ van Jan Verbraeken.

Op deze slotmanifestatie zal ook de Jong van Hart publicatie gepresenteerd worden. Het gehele project werd door grafisch vormgever Bram Kinet (Brrr mmm) in boekvorm gegoten. Zo kan u ook thuis nagenieten van de prachtige fotografie en de teksten die Gert Van Ostaeyen (De Argumenten) speciaal voor het project schreef.

De expo kan je terugvinden in de Luifelzaal en is elke dag te bezoeken tussen 9 en 17 uur. Neem er de tijd voor.

Het project kan gevolgd worden via de website en een facebookpagina:
www.jongvanhart.org
www.facebook.com/jongvanhartproject

Dit project kwam tot stand met steun van Erfgoed Noorderkempen, Stad Turnhout en Cultuurhuis De Warande

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Cultuurhuis De Warande
Warandestraat 42
2300 Turnhout

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 16 februari 2019 tot 3 maart 2019
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Bloedgroep K vzw
Contact bloedgroepk@gmail.com
Trefwoorden Erfgoed, Expo, ouderen, Intergenerationeel, Sociaal, artistiek, grammofoon, Erfgoed noorderkempen, Freinetschool De Regenboog, BLDGRPK