U bent hier:

John Constable - Olieverfschetsen uit het Victoria & Albert museum Londen

Tentoonstelling Schilderkunst

John Constable (1776-1837) was de vader van de moderne landschapschilderkunst. Die Engelse kunstenaar uit de periode van de romantiek brak met de academische traditie door in de natuur zelf te gaan werken en er een directe schildertechniek te ontwikkelen. Zijn invloed reikt tot de Franse impressionisten.
Van 17 september 2011 tot 29 januari 2012 brengt de tentoonstelling John Constable, olieverfschetsen uit het Victoria and Albert Museum Londen een van de hoofdfiguren uit British Vision, de grote tentoonstelling georganiseerd bij de heropening van het Museum voor Schone kunsten Gent (MSK) in 2007. Ook in dit monografisch overzicht leren we Constable kennen als een buitengewone observator van de natuur.

Hoewel John Constable een romantische kijk had op de natuur, een natuur waarmee hij zich emotioneel identificeerde, was zijn kunst toch fundamenteel gesteund op een bijna wetenschappelijke waarneming. Constable hield wel van een grootse natuur en van klassieke landschapscomposities. Hij zocht die echter niet in spectaculaire landschappen maar dicht bij huis in landschappen die hij door en door kende. Hij exploreerde ze systematisch aan de hand van tekeningen en olieverfstudies.

Constables focus op fragmenten van het landschap en de manier waarop hij die fragmenten onder wisselende atmosferische omstandigheden in reeksen olieverfstudies vastlegde, waren revolutionair en betekenden een totaal nieuwe benadering van de landschapschilderkunst. In de loop van de negentiende eeuw zou deze manier van werken in en naar de natuur een vaste regel worden. De beste plaats om Constables werkwijze te bestuderen zijn altijd de Constable Rooms van het Victoria and Albert Museum Londen geweest, waar een ongeëvenaarde collectie van Constables tekeningen en olieverfstudies wordt bewaard. Deze collectie is gevormd door verschillende schenkingen en legaten, vooral van Constables dochter Isabel. Tot de collectie van het museum behoren ook enkele afgewerkte schilderijen, van het type dat de kunstenaar tentoonstelde en verkocht.

In die werken probeerde Constable zijn fragmentarische natuurindrukken te bestendigen in voldragen composities, een moeilijke opdracht die hem voor grote problemen stelde.

Het Victoria and Albert Museum bezit ook twee zogenaamde full scale sketches, compositieschetsen op ware grootte van twee van zijn bekendste schilderijen, The Hay Wain en The Leaping Horse. Deze grote schetsen zijn zo uitgewerkt dat ze bijna evenwaardige schilderijen zijn geworden naast de afgewerkte schilderijen. In de grote studies vinden we de levendige olieverftechniek van de kleine natuurstudies terug, terwijl de schildersact in de afgewerkte versies veeleer bedwongen is. De full scale sketches zijn unieke kunsthistorische getuigenissen van het werkproces van een schilder die op het keerpunt staat tussen de oude en de moderne landschapschilderkunst. Beide schilderijen werden recent gerestaureerd en vormen de kern van deze rondreizende tentoonstelling georganiseerd door het Victoria and Albert Museum. Die werken in het MSK te kunnen tonen is een uitzonderlijke kans. Uit de verzameling van het Victoria and Albert Museum werd een schitterende selectie gemaakt van tekeningen, aquarellen en olieverfstudies. Die laten Constables unieke vermogen ten volle tot uiting komen om natuurindrukken in het medium van potlood en verf vast te leggen.

Praktisch
Museum voor Schone Kunsten (MSK), Citadelpark, 9000 Gent.
Van zaterdag 17 september 2011 tot zondag 29 januari 2012.
Openingsuren: dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag en op zaterdag 24, zondag 25, zaterdag 31 december 2011 en zondag 1 januari 2012.

Toegangsprijzen
9 euro: individuele bezoeker
6,5 euro: 55+, groepen > 15 personen, inwoners van Gent
1 euro: 19-25 jaar
gratis: 18 jaar, inwoners van Gent op zondag van 10 tot 13 uur

Catalogus
John Constable, Olieverfschetsen uit het Victoria and Albert Museum Londen, NL/FR, Mercatorfonds, 24 euro

Voorverkoop tickets
Museum voor Schone Kunsten (MSK), Citadelpark, 9000 Gent, tel. 09 240 07 00.
Fnac, tel. 0900 00 600, website www.fnac.be
B-Dagtrip (Trein + Toegang): te koop in alle NMBS-stations of via de website www.nmbs.be

Groepen, rondleidingen, ateliers
Informatie en reservatie via BOEKjeBEZOEK, tel. 09 267 14 66, e-mail boekjebezoek@gent.be

Informatie
Museum voor Schone Kunsten, Citadelpark, 9000 Gent, tel. 09 240 07 00, e-mail museum.msk@gent.be, website www.mskgent.beBron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK)
Citadelpark z/n
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 17 september 2011 tot 29 januari 2012
Prijs
individueel: 9 euro, reductie: 6,5 euro, -26 jaar: 1 euro, -19 jaar: gratis
€ 9,0
Organisatie Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK)
Contact museum.msk@gent.be
+32 9 2400700
Links