U bent hier:

Jef Neve plays Nils Frahm, Dustin O’Halloran, Max Richter and Jef Neve

Jef Neve ontwikkelde zich de laatste jaren tot een veelzijdig en genreoverschrijdend componist. Zijn laatste album Spirit control is daar een mooi bewijs van. Hierin vindt zijn pianomuziek zoals we die kennen van het album One een nieuwe dimensie met drums, elektronica en meeslepende strijkers. Jef Neve speelt eveneens een selectie van de mooiste pianocomposities van Nils Frahm, Max Richter en Dustin OHalloran. Geniet van het ritme van deze tijd!
Uitvoerders
Jef Neve, piano | Jens Bouttery, drums | Lennart Heyndels, contrabas | Andy Dhondt, saxofoon & keyboard | strijkkwartet

Programma
Composities van J. Neve, N. Frahm, M. Richter & D. O’Halloran

Voorjaarsfestival
POST-CLASSICAL.MUSICinPRIMETIME

Er beweegt wat in de wereld van de moderne klassieke muziek. De invloed van het 20ste-eeuwse minimalisme van Philipp Glass en Steve Reich en van de ‘new simplicity’ van Arvo Pärt en John Tavener, maakte welluidende muziek weer ‘bon ton’. Deze postklassieke muziek – ook wel neoklassiek genoemd – wordt gekruid met repetitieve elementen uit het minimalisme, is niet afkerig van melancholie en laat de klanken van piano en strijkers flirten met de oneindige mogelijkheden van sampling en synthesizers. Een nieuwe generatie componisten, onder wie Max Richter, Ólafur Arnalds, Dustin O’Halloran en Nils Frahm, zag op korte tijd haar wereldwijde fanbase groeien. De liefhebbers van deze muziek omarmen de stroming als een welkome reactie op het vastgelopen modernisme en avant-gardisme. De anderen bestempelen het als een vorm van nostalgie of vinden de muziek té gemakkelijk. Hoe dan ook: hun concerten zijn in een vingerknip uitverkocht aan jong en oud.

Als kinderen van hun tijd componeert deze generatie met evenveel toewijding voor televisieseries, blockbusters en dansvoorstellingen. De inspiratie voor hun stemmige pianoakkoorden en melancholische cello’s halen ze bij het elektronische werk van Kraftwerk en Sigur Rós, terwijl hun muziek tegelijk voeling houdt met wat we ‘klassieke muziek’ noemen. De IJslandse componist Ólafur Arnalds verklaart: “There are so many people who only listen to classical music and think that pop music is of some lesser nature and also the reverse: others think classical music is something only their grandparents listen to. I want to be somewhere in between, and open people’s minds a little bit. Cause in the end it’s all just music.”

AMUZ presenteert u tijdens deze editie van inPRIMETIME een doorsnede van deze prikkelende en verrassende muziek die u zal ontroeren en doen glimlachen. In samenwerking met Cinema Zuid staan er ook drie dansvoorstellingen op het programma van de Britse choreograaf Wayne McGregor waarvoor Max Richter, Ólafur Arnalds en A Winged Victory for the Sullen muziek schreven. Welkom in de 21ste eeuw: ze klinkt verrukkelijk!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar AMUZ
Kammenstraat 81
2000 Antwerpen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 15 februari 2018
Organisatie AMUZ
Links
Trefwoorden AMUZ, #klassieke muziek, jef neve, #jefneve, #piano, post-klassiek, neo-klassiek, inPRIMETIME, festival, voorjaarsfestival, vivavlaanderen