U bent hier:

Jan Cox en de vrienden van de Van Dijckkaai

In september 2019 organiseert Campo & Campo de tentoonstellling ‘Jan Cox en de vrienden van de Van Dijckkaai’. Ter ere van de 100ste verjaardag van zijn geboorte wordt een overzicht gegeven van het oeuvre van Jan Cox. De werken die getoond zullen worden, belichamen de verschillende periodes in zijn carrière, gaande van de vroege portretten en stillevens uit zijn eerste Antwerpse periode tot een werk uit de Martelgang, de laatste reeks die hij maakte.
Bij de topstukken vermelden we de ‘Orpheus’ suite, meer bepaald de ontwerpen voor de gelijknamige reeks op groot formaat. In 1960 beeldde hij hiermee zijn ideaal uit van het tragische kunstenaarschap. Deze reeks is een mooi voorbeeld van Cox als denker, filosoof en intellectueel. Dit facet van de kunstenaar willen we speciaal onder de aandacht brengen.

We zijn vandaar zeer verheugd over de samenwerking met filosofiehuis Het zoekend hert dat hier op zondag 15 september 2019 een lezing zal organiseren om de denker in de kunstenaar te duiden. In het kader van het muzisch-filosofisch jubileumfeest voor het 10-jarig bestaan van het filosofiehuis focust Prof. Willem Elias op de mythe van Orpheus en de interesse voor het mythologische in de artistieke praktijk van Jan Cox.

De bekendste reeks die hij maakte, de ‘Ilias’, toont evenzeer de pictor doctus in Cox. Van de vijftig doeken die hij naar het epos van Homerus schilderde, zijn er verscheidene in deze expositie te bezichtigen. Als absoluut topstuk uit deze reeks wordt de ‘Bloedregen’ getoond.

De kunstwerken in deze tentoonstelling komen hoofdzakelijk uit privécollecties. Sommige worden voor het eerst aan het publiek getoond.

In 1945 richtte Cox samen met onder meer Marc Mendelson de groep Jeune Peinture Belge op. De tentoonstelling, Jan Cox en de vrienden van de Van Dijckkaai, past daarmee na van Louis Van Lint en Gaston Bertrand in een reeks van exposities waarmee we meer aandacht willen schenken aan deze groep jonge kunstenaars die in die periode naar vernieuwing zochten.

Tijdens de oorlogsjaren deelde Cox een atelier met Mendelson aan de Ernest Van Dijckkaai. Iets later kwam ook Joseph Ongenae op dit adres wonen, net als nog meerdere andere onderduikers. Ongenae kreeg hier kreeg zijn eerste schilderlessen van Cox.

De band tussen deze drie kunstenaars werd nooit echt benadrukt, hoewel hij toch veelzeggend is over Cox’ houding tijdens de oorlog en over het pluralisme, dat centraal staat in zijn denken over godsdienst en filosofie. Vandaar dat we vanuit deze invalshoek ook het werk van Mendelson en Ongenae een plaats geven in onze expositie.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Campo & Campo - Third generation art gallery in Antwerp
Grote Steenweg 19-21
2600 Berchem (Antwerpen)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 13 september 2019 tot 5 oktober 2019
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Campo & Campo
Links