U bent hier:

Info- en proefmoment SamenLezen 2021

+1 punt

Lessenreeks Literatuur

In Vlaanderen zijn er al heel wat samenleesgroepen actief. Er zijn er ook meerdere in Gent, Merelbeke, Sleidinge, Deinze, Lochristi, Melle, Destelbergen, Doornzele, Zottegem, Haaltert en Ronse.
In een samenleesgroep komen mensen bijeen om te luisteren naar een verhaal en een gedicht. Een vrijwilliger leest voor. Tussendoor worden de deelnemers uitgenodigd om te vertellen wat die tekst bij hen oproept. Welke woorden en gedachten raken of roepen herkenning op? De tekst fungeert als spiegel voor de eigen gedachten en gevoelens. Maar de tekst is ook een veilig scherm: enkel luisteren mag immers ook. De vrijwilliger leidt het gesprek in goede banen. Het is duidelijk: dit is geen literaire analyse, het gesprek kan alle richtingen uitgaan maar de tekst blijft wel het uitgangspunt. En het is wonderlijk hoe een sterke tekst de weg kan openen naar echte ontmoeting en verbinding, zowel met jezelf als met anderen. SamenLezen helpt je gedachtewereld te verkennen en verwoorden. Het laat je ook kennis maken met andere 'blikken' op de wereld.
Deze formule kan verschillende doelgroepen aanspreken, ook mensen die doorgaans niet of weinig met literatuur in aanraking komen. De bijeenkomsten bieden een uitnodiging om zich te uiten, kennis te maken met anderen en op een laagdrempelige manier prachtige verhalen en gedichten te leren kennen. Een samenleesgroep kan bestaan uit bibliotheekgebruikers, hobbylezers, mensen in armoede, laaggeletterden, mensen met psychiatrische problemen, gevangenen, nieuwkomers...
We willen graag onze ervaring delen met andere op te starten groepen en geïnteresseerden in de regio. Daarom brengen we verschillende mogelijke partners bijeen. We denken aan: welzijnsorganisaties, bibliotheken, vrijwilligers, dienstencentra, verenigingen, ...
Heb je belangstelling om in jouw organisatie een samenleesgroep te starten? Wil je graag weten hoe zo’n sessie verloopt?
Van harte welkom op donderdag 10 juni van 10.30u-12.30u in Bibliotheek De Krook, Gent. Als live samenkomen niet mogelijk is, houden we de bijeenkomst online op hetzelfde moment.
Medewerkers van Avansa en ervaringsdeskundigen geven uitleg over hoe zo'n samenleesgroep werkt en laten je proeven van de gespreksvorm.
Iedereen is welkom, maar schrijf je in, zodat we zicht hebben op het aantal geïnteresseerden.
In samenwerking met Bibliotheek De Krook

Begeleiders: Eva Rousselle, Sonja Focketyn

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs
Basistarief: 0,00 €

gratis

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Avansa regio Gent
Contact info@avansa-regiogent.be
09 2242265
Trefwoorden erkend SCVW

De museumpas, iets voor jou?

Met een museumpas bezoek je meer dan 180 Belgische musea zo vaak je wil.

Koop een museumpas

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS