Dit gaat niet meer door, de organisator heeft dit afgelast.
10 juni

Info- en proefmoment SamenLezen 2021

Waar?

Bibliotheek De Krook

Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Helaas afgelast

Prijs

Basistarief: Gratis

Over deze activiteit

In Vlaanderen zijn er al heel wat samenleesgroepen actief. Er zijn er ook meerdere in Gent, Merelbeke, Sleidinge, Deinze, Lochristi, Melle, Destelbergen, Doornzele, Zottegem, Haaltert en Ronse.
In een samenleesgroep komen mensen bijeen om te luisteren naar een verhaal en een gedicht. Een vrijwilliger leest voor. Tussendoor worden de deelnemers uitgenodigd om te vertellen wat die tekst bij hen oproept. Welke woorden en gedachten raken of roepen herkenning op? De tekst fungeert als spiegel voor de eigen gedachten en gevoelens. Maar de tekst is ook een veilig scherm: enkel luisteren mag immers ook. De vrijwilliger leidt het gesprek in goede banen. Het is duidelijk: dit is geen literaire analyse, het gesprek kan alle richtingen uitgaan maar de tekst blijft wel het uitgangspunt. En het is wonderlijk hoe een sterke tekst de weg kan openen naar echte ontmoeting en verbinding, zowel met jezelf als met anderen. SamenLezen helpt je gedachtewereld te verkennen en verwoorden. Het laat je ook kennis maken met andere 'blikken' op de wereld.
Deze formule kan verschillende doelgroepen aanspreken, ook mensen die doorgaans niet of weinig met literatuur in aanraking komen. De bijeenkomsten bieden een uitnodiging om zich te uiten, kennis te maken met anderen en op een laagdrempelige manier prachtige verhalen en gedichten te leren kennen. Een samenleesgroep kan bestaan uit bibliotheekgebruikers, hobbylezers, mensen in armoede, laaggeletterden, mensen met psychiatrische problemen, gevangenen, nieuwkomers...
We willen graag onze ervaring delen met andere op te starten groepen en geïnteresseerden in de regio. Daarom brengen we verschillende mogelijke partners bijeen. We denken aan: welzijnsorganisaties, bibliotheken, vrijwilligers, dienstencentra, verenigingen, ...
Heb je belangstelling om in jouw organisatie een samenleesgroep te starten? Wil je graag weten hoe zo’n sessie verloopt?
Van harte welkom op donderdag 10 juni van 10.30u-12.30u in Bibliotheek De Krook, Gent. Als live samenkomen niet mogelijk is, houden we de bijeenkomst online op hetzelfde moment.
Medewerkers van Avansa en ervaringsdeskundigen geven uitleg over hoe zo'n samenleesgroep werkt en laten je proeven van de gespreksvorm.
Iedereen is welkom, maar schrijf je in, zodat we zicht hebben op het aantal geïnteresseerden.

In samenwerking met Bibliotheek De Krook

Begeleiders: Eva Rousselle, Sonja Focketyn

In de kijker

7 musea met een terras

Verder lezen 

7x met je hoofd in de wolken

Verder lezen 

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Verder lezen 

5 musea met een meeslepende audiogids

Verder lezen 

7 musea over harde werkers

Verder lezen 

Bewonder de beroepen van vroeger

Verder lezen 

5 tips voor dit weekend

Verder lezen 

5 evenementen voor fans van film

Verder lezen 

7 vrolijke lentewandelingen

Verder lezen