U bent hier:

IN SITU: Kunst in de vitrine

Tentoonstelling Meerdere kunstvormen

Deze eerste tentoonstelling die voortvloeit uit de huidige crisis poogt een antwoord te formuleren op de vraag : “Hoe kunnen we vandaag kunstwerken blijven tentoonstellen?” IN SITU zal deel uitmaken van een reeks tentoonstellingen ontworpen door #windowmuseum, bij KANAL-Centre-Pompidou, het Centre Wallonie-Bruxelles de Paris en BPS 22 te Charleroi.
IN SITU biedt, onder impuls van het nieuwe platform #windowmuseum, een eerste antwoord op deze vraag. De gezondheidscrisis is ook een sociale crisis, die ongelijkheden blootlegt en zekerheden in vraag stelt, maar die er ons vooral aan herinnert hoe essentieel het contact is met anderen en onze omgeving. Zowel het sociale contact als het contact met kunst kunnen niet uitsluitend virtueel zijn.

Lola Meotti, commissaris van de tentoonstelling IN SITU, gebruikt 6 vitrines van de showroom van KANAL-Centre Pompidou voor het tentoonstellen van kunstwerken op het oppervlak van de ruiten en dus zichtbaar voor de voorbijgangers. De omvang en de ligging van het gebouw laten toe de tentoonstelling zowel van dichtbij als van op afstand te bekijken. Voor het scenografische concept, nodigde Lola Meotti de tattoo artist Gabriel Tapia uit om een unieke creatie te ontwerpen.

IN SITU toont drie kunstenaars : Hicham Berrada, Hervé Charles en Claude Cattelain; die elk op hun manier onze relatie uitdrukken met het lichaam, het territorium en het gevaar, vandaag meer dan ooit actuele thema’s.


#WINDOWMUSEUM
"#Windowmuseum is een onafhankelijk maar participatief platform dat als doel heeft om concrete kunstprojecten te verzamelen, stimuleren of produceren, als reactie op de politieke, sociale en gezondheidscrisis die we doormaken. Het platform wil ook tijdens de versoepeling van de maatregelen duurzaam blijven evolueren. Ruim voor de pandemie was het culturele model al op haar grenzen gestoten. De huidige situatie heeft de moeilijkheden van de sector alleen nog maar versterkt, met de kunstenaars als eerste slachtoffers. We willen een werking creëren die verband houdt met curatorschap in lockdown, door kunst via de openbare ruimte opnieuw toegankelijk te maken voor het publiek. Het gaat erom nieuwe representatievormen voor artistieke productie te bedenken, buiten de codes van de museumstructuren en hun tentoonstellingsmodaliteiten om, maar ook weg van het virtuele, door het traditionele tentoonstellingsmodel in vraag te stellen en in de weegschaal te leggen. In eerste instantie willen we samenwerken met de grote cultuurhuizen, waarbij we hen voorstellen om hun architectuur op ongekende wijze te gebruiken en er werken op aan te brengen zodat deze van buitenaf zichtbaar zijn. Daarna kan deze actie zich uitbreiden naar andere plaatsen die het werk van kunstenaars in de kijker willen zetten door het zichtbaarheid te verlenen. Gedaan met de traditionele netwerken, op naar nieuwe ruimtes, klaar om artistiek veroverd te worden." -Lola Meotti, Hervé Charles

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Kanal — Centre Pompidou
Akenkaai
1000 Brussel

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 8 mei 2020 tot 28 augustus 2020
Organisatie Kanal - Centre Pompidou
Contact info@kanal.brussels
024351368
Bruzz

De beste uittips voor Brussel vind je bij BRUZZ. Ga naar BRUZZ.be, luister via 98.8, kijk naar BRUZZ op TV of neem het gratis uitmagazine mee.