U bent hier:

Hydrangeawandeling

Kom mee genieten van de uitgebreide Hydrangea-collectie in de Plantentuin van Merksplas.
Een gegidste rondleiding langsheen de mooiste exemplaren.
Hydrangea is het meest voorkomende plantengeslacht in de Plantentuin van Merksplas. De ruime collectie is door Jan Oprins en Harry Van Trier gedurende een periode van een twintigtal jaren bij elkaar gebracht. Je kan ze over de hele tuin terug vinden.

De meest uitzonderlijke groep, is zonder twijfel die van de serrata’s (Japanse hortensia). Deze staan samen met de Hydrangea macrophylla’s (bolhortensia) aangeplant onder een verzameling Magnolia’s.

Naast een 150-tal beschreven cultivars, staan hier ook meer dan 100 eigen kruisingen. Deze eigen kruisingen zijn het resultaat een programma dat Jan en Harry in de jaren ’90 van vorige eeuw hebben opgestart. Na zorgvuldige selectie en bevruchting van geschikte planten-ouders (klein, bossig, veel bloemen, dubbele bloemen, mooie lentekleuren op de bladeren, …) werden de zaadjes geoogst en geplant. De grote passie voor planten en de gretigheid om nieuwe variëteiten te ontwikkelen manifesteerde zich in het resultaat van een 50.000-tal nieuwe zaailingen, die elk in een apart potje opgekweekt werden. Na lange observering en selectiewerk blijven hier vandaag nog de allermooiste van over, 100-tal. Enkele hiervan zijn ondertussen ook al in de handel verkrijgbaar.

Tijdens de zomermaanden is het een must om collectie van Hydrangea aspera (de fluweelhortensia) op te zoeken. De meest opvallende hiervan is H a ‘Rosemary Foster’, met zijn opvallende bloemen met uitzonderlijk lange meeldraden. Een lekkernij voor de bijen!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Plantentuin ' De Kleine Boerderij' Merksplas
Ossenweg 1
2330 Merksplas

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 5 juli 2020
Prijs
Basistarief: 5,00 €; < 12 jaar: 0,00 €
€ 5,0
Organisatie Plantentuin ' De Kleine Boerderij' Merksplas vzw