U bent hier:

HumanRights@DeKrook: de rechten van transgender personen

+1 punt

Lezing of congres Samenleving

Welke invloed heeft de Transgenderwet – en de gedeeltelijke vernietiging ervan – op de rechten en bescherming van transgender personen? En wat brengt de toekomst?
In onze samenleving en elders staan mensenrechten blijvend onder druk.

Met deze lezingenreeks wil Human Rights Centre (UGent) de bevindingen uit onderzoek bespreken buiten de muren van de universiteit. De onderzoekers gaan in gesprek met het middenveld, kunstenaars... en bezoekers van de bibliotheek om samen na te denken over de betekenis van mensenrechten in onze huidige samenleving.

Tijdens deze sessie staan we stil bij de Transgenderwet van 25 juni 2017 en de gedeeltelijke vernietiging ervan door het Grondwettelijk Hof. Door de inwerkingtreding van de Transgenderwet werden alle medische voorwaarden voor de aanpassing van de officiële geslachtsregistratie afgeschaft.

Waarom is de wet zo belangrijk voor de erkenning en bescherming van de rechten van trans* personen in België en waarom schoot de wet tekort? Zijn we nu definitief op weg naar de introductie van een derde genderaanduiding (M/V/X), of brengt de toekomst een afschaffing van de geslachtsregistratie? We bespreken deze vragen met verschillende personen die rechtstreeks betrokken waren bij de totstandkoming van de wet.

Sprekers
Joz Motmans is coördinator van het Transgender Infopunt (TIP). Daarnaast is hij eveneens gastdocent gender studies aan de Universiteit Gent.

Thomas Jans is beleidsmedewerker bij çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI+ mensen en koepel van Vlaamse LGBTI+ organisaties.

Annelies Cardon is vertegenwoordiger van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). Het IGVM is de onafhankelijke federale overheidsinstelling die instaat voor het bevorderen en waarborgen van gendergelijkheid en de bestrijding van genderdiscriminatie.

Praktisch
Waar? Krookcafé
Wanneer? Dinsdag 3 december 2019
Hoe laat? 17u30 tot 19u00
Inschrijven? Gratis (online)

In samenwerking met het Human Rights Center van Universiteit Gent, Bibliotheek De Krook en Vormingplus Gent-Eeklo.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: dinsdag 3 december 2019
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs
Basistarief: 0,00 €

gratis

Reservaties
UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Bibliotheek De Krook
Trefwoorden transgender, infopunt transgender, holebi en transgender

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS