U bent hier:

Hof van Eede // The Big Drop-Out

+1 punt

Theatervoorstelling Tekst en muziektheater

Wat als je er nu eens gewoon mee zou stoppen? Met je werk, het geregelde leven, datgene waar je goed in bent, datgene wat jou bepaalt. Je wordt ingefluisterd om je leven te veranderen. En je luistert, deze keer wel, omdat je, als in een visioen, ziet wie je had moeten zijn. Dus stop je. Je laat alles vallen, jezelf incluis, in dat zwarte gat. In ‘The Big Drop-Out’ vragen we ons af waarom de droom zo verleidelijk is: de hut in het woud, het verlangen naar een eiland, naar afzondering, ver weg van de drukte, de moderniteit en de menigte. Is stoppen een zwaktebod of een verzetsdaad? Kan je een depressie omsmeden tot een bekering, uit een burn-out de vonk slaan om aan Rilkes gebod ‘Du mußt dein Leben ändern’ gehoor te geven?
Er is iets fascinerends aan mensen die ‘eruit’ stappen, die ‘ermee’ stoppen? De rat die ontsnapt uit de ratrace, de dromers die hutten bouwen in het bos, de schrijvers die zichzelf in de kantlijn plaatsen. Het zijn verzakers. Wij houden van dat woord, ‘verzaken’: het maakt van iets-niet-doen een daad, tragisch én heroïsch. Het is namelijk buitengewoon moeilijk om niets te doen, in een wereld die teert op hyperactiviteit, waarin je ‘elke kans moet grijpen’, op elke rijdende trein moet springen en even snel moet trachten te rennen als de wereld voort dendert. Stilstaan in de stroom vergt het vermogen om weerstand te leveren, tegendruk uit te oefenen. Stilstand kan een vorm van opstand zijn. Of is dat slechts het romantische verhaal dat we onszelf vertellen, om onszelf te behoeden voor daadkracht?

De titel, ‘The Big Drop-Out’, suggereert een happening, denk: FLUXUS, een feest misschien zelfs: de verzaligde glimlach van Yves Klein die zich van een dak laat vallen, de opluchting na het afwerpen van ballast, de lichtheid in het hoofd nadat men zijn ontslag indiende of een toxische relatie beëindigde, de eerste ochtendwandeling in het bos na de voltooiing van de boshut. Zwemmen in een meer en vaststellen dat je voor het eerst sinds maanden al een hele dag niet aan de geliefde die jou verliet hebt gedacht.

In de pers:

'The Big Drop-Out ontwikkelt zich vooral als een uitwisseling van ideeën, als een praatstuk waarbinnen standpunten beheerst tegenover elkaar wor­den geplaatst. (...) Die ideeënrijkdom maakt The Big Drop-Out inzichtelijk en interessant, maar ook af en toe wat cerebraal' (Evelyne Coussens, De Morgen, 30/9/2019)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar CC De Werf
Molenstraat 51
9300 Aalst

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 17 oktober 2019
Prijs
Basistarief: 20,00 €

€ 20,0

Kansentarief voor UiTPAS Dender: € 1,5

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie CC De Werf
Contact ccdewerf@aalst.be
053 72 38 11
Links

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS