U bent hier:

Hoe veilig zijn onze wegen?

Met Tine Hens (journalist en columnist), Joris Vandenbroucke (Fractieleider sp.a in het Vlaams Parlement), Koen Van Wonterghem (gedelegeerd bestuurder Ouders van Verongelukte Kinderen) en Bart Eeckhout (opiniërend hoofdredacteur De Morgen). Moderator is Bieke Purnelle (coördinator RoSa vzw en columnist)

Elk jaar sterven 700 mensen op onze wegen. Daarnaast zijn er ook ontzettend veel gewonden die een verkeersongeval overleven, maar wel levenslang gekwetst of getraumatiseerd blijven. “Ze zouden het woord gewond moeten verbieden”, schreef Stijn Tormans, journalist bij Knack en slachtoffer van een verkeersongeval. “Een vreselijke term omdat het zo veilig klinkt. Een gewonde is niet dood, die geneest wel. Het zweet van de revalidatie zit er niet in, de hoop en wanhoop van velen ook niet."

Waarom wordt verkeerscriminaliteit – een term die we ontlenen aan politierechter Peter D’Hondt – nog altijd zo stiefmoederlijk behandeld? Wie al te maken kreeg met verkeersagressie heeft het zich ongetwijfeld ook al afgevraagd: waarom worden sociale vaardigheden niet getest als volwaardig onderdeel van het rijexamen? En wat houdt ons tegen om het rijbewijs met punten in te voeren?

“Kinderen zijn ons dierbaarste bezit. Zeggen we. Tot we een ruimtelijk plan moeten tekenen. Dan blijft toch weer de wagen de VIP, met doorgangspasje voor all areas”, schreef opiniërend hoofdredacteur van De Morgen Bart Eeckhout na een tragisch ongeval aan de schoolpoort. Waarom leiden we verkeer tijdens schoolpiekmomenten niet om, zodat we onze kroost met een gerust hart naar school kunnen sturen?

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar VOORUIT
sint pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zaterdag 16 december 2017
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Festival van de gelijkheid
Contact festival@curieus.be
Trefwoorden debat