U bent hier:

"het Voelsprietenpad" op Kasteel Nieuwenhoven

Als cultureel erfgoedinitiatief, met steun van de Stad Sint-Truiden, brengt “het Voelsprietenpad” je op een eigentijdse wijze in contact met het fraaie landschap en de rijke geschiedenis van Kasteel Nieuwenhoven. Op het einde van de wandeling kan je in de trappenhal van het kasteel de tentoonstelling bewonderen over de 1000 jarige geschiedenis van deze plek. Er is ook een Café met Streekproducten.
Kasteel Nieuwenhoven was van de 10e tot de 18e eeuw een buitenverblijf voor de Benedictijnse monniken en de abten van de abdij van Sint-Truiden. Het Kasteel heeft vooral gefungeerd als 'een plek voor de voeding van lichaam en geest' zo blijkt uit de geschiedenis.

Vanaf het onthaal in het centrale café loopt het Voelsprietenpad langsheen de bloementuin en vijvers naar de weides en het bos van het kasteelpark waar je kan genieten van de stilte van de natuur. Aan het uiteinde van de vijver ligt een betoverend plekje, beschut door een wand van rotsen met restanten van de rotsentuin in Engelse landschapsstijl. Langsheen de alpacaweide kan je kennismaken met deze hartendiefjes. Alpaca’s lijken op lama’s maar zijn een stuk kleiner.

Daarna exploreer je ‘Samenland’: een ‘eetbaar bos’ volgens de principes van permacultuur waar er vanalles te proeven en te ontdekken valt. Permacultuur is een ontwerpsysteem voor een duurzame toekomst door samen te werken met de natuur en volgens de ethische principes: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen.
Je ziet er de creatie van een lokale voedselvoorziening voor de toekomst dankzij de herwaardering van oude technieken. Ook kan je er proeven van diverse kruiden, bloemen, (vergeten) groenten en fruit.

Op het einde van de wandeling kan je in de trappenhal van het kasteel de tentoonstelling bewonderen over de 1000 jarige geschiedenis van deze plek.

Als afsluiter kan je heerlijk tot rust komen in het StreekCafé in de haardzaal en torenkamer van het kasteel, met terras en uitzicht over de vijvers, weides en landerijen. Je kan er terecht voor een gezellige babbel, info over het kasteel project, een lekker hapje en een drankje, met hoeve- en streekproducten van Puur Limburg. Eveneens kan je een bezoek brengen aan ons winkeltje met ambachtelijke producten. Er is ook een gastenverblijf met cursus-, expositie- en vergaderruimte.

Kasteel Nieuwenhoven ligt in Fietsparadijs Limburg Haspengouw, langsheen de route tussen knooppunt 147 en 150.

Van harte welkom!

Openingsuren StreekCafé, "het Voelsprietenpad" en Streekproductenwinkel:

Van 6 april t/m 29 september 2013:
Op woensdag & zaterdag van 12u tot 18u.
Op zondag & feestdagen van 11u tot 18u.

Meer info:
De uitbating gebeurt door VZW De Bruisende Stilte op Kasteel Nieuwenhoven
Adres: Engelbamp 55 te 3800 Sint-Truiden
Tel: 0470-285.636 of 0498-110.758
info@debruisendestilte.be
www.kasteelnieuwenhoven.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Kasteel Nieuwenhoven
Engelbamp 55-57
3800 Sint-Truiden

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 17 april 2013 tot 29 september 2013
Prijs
Kinderen < 12 jaar aan halve prijs Kinderen < 3 jaar gratis Inkomprijs is inclusief gratis landkaart van het kasteeldomein met uitleg over onze permacultuur tuin Honden aan de leiband zijn toegelaten
€ 5,0
Reservaties
Organisatie De Bruisende Stilte VZW
Trefwoorden natuur, stilte, erfgoed, zintuigen, permacultuur