U bent hier:

Het verhaal van mensen en machines

6 jaar

Begeleide uitstap of rondleiding Erfgoed

Over mensen en machines
In het Industriemuseum wekken grote en kleine verhalen de veelbewogen industriële geschiedenis – het fabrieksverleden van toen - weer helemaal tot leven. Twaalf getuigenissen van twaalf mannen en vrouwen, geboren tussen 1660 en 1965, nemen je mee in een universeel verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden. Geen lusteloze tijdslijn vol geschiedkundige verhalen, maar levendige ontdekkingsboxen met historische filmpjes, sprekende beelden, draaiende machines, merkwaardige voorwerpen en verrassende weetjes.
Ben je ook benieuwd naar het leven in en rond de fabrieken van toen? Stap dan binnen in de oude katoenfabriek en laat je onderdompelen in het verleden van industrie en techniek; in het leven van twaalf bijzondere personen.

Mannen en vrouwen aan het woord
In elk van de vier museumboxen beland je in het verhaal van drie mannen en vrouwen. Zo maak je kennis met Ignaas Snauwaert, die in de jaren 1770 als vijfjarige wees geveild werd aan parochianen om te helpen bij de landbouw en het weven. Zijn 6 kinderen? Allemaal op jonge leeftijd overleden. Of je ontmoet Lieven Bauwens, de schurk of held die in de jaren 1790 Engelse spinmachines en knowhow naar het vasteland smokkelde en ook hier de industriële revolutie op gang bracht.

Juliana De Corte vertelt dan weer hoe ze in 1913 als 12-jarig meisje voor het eerst in de vlasfabriek ging werken. Knopen wegknippen uit het vlas met een klein schaartje aan haar jurk. En ook Baki Turkseven, begin de jaren 1970 vanuit Turkije naar ons land geëmigreerd, belandde in de textielfabriek. Want als oudste zoon moest hij mee brood op de plank brengen voor het kroostrijke gezin. Baki had veel liever nog verder gestudeerd.

En zo brengen ook Adolphe, César, Conny , David, Laurentio, Marie Catharina, Mohammed en Pol hun levensverhaal. Over hoe zij leefden en werkten als handelaar, ondernemer of arbeider. Kom langs en ontdek hun belevenissen, en krijg meteen een unieke blik op het textiel- en arbeidersleven.

Meer info
- Wanneer: kan elke dag geboekt worden tijdens de openingsuren
- Duur: 1u30
- Prijs: schoolgroepen € 75, niet-schoolgroepen € 85 (excl. museumtoegang)
- Deelnemers: 20 personen per gids
- Aantal groepen: max. 2 groepen gelijktijdig
- Reserveer: online reservatieformulier, zie website
- Meer info: info@industriemuseum.be of 09 323 65 00

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Industriemuseum
Minnemeers 10
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Leeftijd 6+
Prijs
Basistarief: 85,00 €; Schoolgroepen: 75,00 €
€ 85,0
Reservaties
Organisatie Industriemuseum
Contact info@industriemuseum
+32 9 323 65 00
Links
UiTmetVlieg.be

Ontdek wat de Bende Van Vlieg hiervan vindt of geef zelf je mening over Het verhaal van mensen en machines op UiTmetVlieg.be