U bent hier:

Het verhaal van een Joods ondergedoken oorlogskind

Lezing of congres Politiek en maatschappij Samenleving

Een boeiende en pakkende lezing waarin Regina Sluszny vertelt over haar onderduiktijd tijdens WOII en de bezetting in België. Regina kreeg er tijdens de oorlog ouders bij, haar man Georges verloor zijn hele gezin.
Regina Sluszny (80) is voorzitter van de organisatie Het Ondergedoken Kind. Zelf leefde ze als kind tussen 1942 en 1945 ondergedoken in Hemiksem bij een niet-joods echtpaar met een kruidenierswinkel. Het werden haar tweede ouders. Toen de oorlog voorbij was, was Regina zes jaar en kon ze terugkeren naar haar orthodox-joodse ouders en ging ze zes jaar lang naar een joodse school. Regina ziet het als een blijvende plicht om te getuigen en vertelt al sedert jaren haar verhaal en dat van haar echtgenoot op scholen en bijeenkomsten als eerbetoon aan de mensen die haar uit de handen van de nazi's hebben gehouden en haar de kans hebben gegeven een nieuw leven na de oorlog op te bouwen.


 


“Zelf was ik een gelukkig meisje in de oorlog. Ik was amper drie toen Anna en Charles me in Hemiksem opvingen. Met een Vlaamse voornaam en blond haar vermoedde niemand dat ik Joods was. Charles bracht voedsel naar mijn ouders op wel 15 onderduikadressen. Toen Antwerpen later bevrijd werd, was ik vervreemd van mijn eigen ouders maar ben ik gelukkig herenigd met vader en moeder. Helaas hebben de meeste ondergedoken kinderen hun ouders nooit meer teruggezien.”


 


Deze lezing wordt u gratis aangeboden. We vragen wel om op voorhand in te schrijven.


 

Info

Waar Bibliotheek De Poort
Willem Van Laarstraat 15
2600 Berchem
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 7 november 2019
Leeftijd 18+
Prijs gratis
Reservaties Inschrijven
Organisatie Bibliotheek De Poort
Links

Taaliconen

Deze activiteit is ook interessant als je nog niet zo goed Nederlands durft praten. Meer info
Trefwoorden twee taaliconen