U bent hier:

Het Lijsternest : Streuvelshuis & schrijversresidentie

Tentoonstelling Erfgoed

Na een grondige renovatie opent het Lijsternest opnieuw de deuren. Het voormalige woonhuis van de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels krijgt een nieuw leven als Streuvelshuis en schrijversresidentie. Vanaf Erfgoeddag, 27 april 2014, kan het grote publiek er kennis maken met het leven en het werk van Stijn Streuvels, dat hiermee voor het eerst multimediaal ontsloten wordt.
Het Lijsternest is het huis in Ingooigem van de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels (1871-1969), pseudoniem voor Frank Lateur. Het huis werd gebouwd in 1905 in een charmante cottagestijl naar een ontwerp van de architect Jozef Viérin. Streuvels leefde en werkte er tot aan zijn dood in 1969. Hier schreef hij meesterwerken zoals ‘De Vlaschaard’, ‘Het leven en de dood in de ast’, ‘Prutske’ en ‘De teleurgang van de Waterhoek’. Na de dood van zijn echtgenote heeft de Provincie West-Vlaanderen in 1977 het goed aangekocht en hersteld. Vanaf 1982 werd het woonhuis opengesteld voor het brede publiek als een schrijversmuseum.

Het Lijsternest kent nu een dubbele functie: van april tot september wordt het Lijsternest opengesteld voor het brede publiek, van oktober tot maart fungeert het huis als een schrijversresidentie.
Door een interactieve digitale applicatie met onder andere filmpjes en historisch fotomateriaal, ontdekt de bezoeker zelf het leven en werk van de schrijver. Het huis treedt op die manier in interactie met de materiële getuigenissen van het leven van Streuvels: foto’s, filmpjes, boeken, etc. Op deze wijze word je ondergedompeld in de tijdsgeest van Streuvels.
Naast een erfgoedsite fungeert het Lijsternest eveneens als schrijversresidentie. Voor enkele weken vindt een Vlaamse of buitenlandse schrijver, net als Streuvels, een inspirerend onderkomen in het Lijsternest.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Het Lijsternest
Stijn Streuvelsstraat 25
8570 Anzegem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 27 april 2014 tot 30 september 2014
Prijs
Gratis voor : -18 jarigen Anzegemnaren Studenten (op vertoon van je studentenkaart) Leraren (op vertonen van je lerarenkaart) ICOM-leden Leden van het Streuvelsgenootschap
€ 3,0
Organisatie Provincie West-Vlaanderen - Dienst Cultuur
Contact lijsternest@west-vlaanderen.be
050 40 34 44
Trefwoorden Stijn Streuvels, erfgoedinzicht, erfgoedsite, schrijversresidentie