U bent hier:

Het Leven van Sint-Jozef: een Vlaams topstuk in de Sint-Katharinakerk van Hoogstraten. Lezing door Leen Huet

Op vrijdag 7 juni om 20u geeft auteur Leen Huet een lezing over het schilderij ‘Het leven van Sint-Jozef’. Het is een merkwaardig paneeltje uit de tweede helft van de vijftiende eeuw met taferelen uit het leven van Sint-Jozef. Het paneel staat op de topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap. Het werk is niet het meest opvallende kunstwerk in de Sint-Katharinakerk, maar wie het rustig bekijkt, ontdekt de charme. De iconografie is zeldzaam. In de vijftiende en zestiende eeuw beeldden kunstenaars Jozef vooral uit als de echtgenoot van Maria. Dit schilderij is echter volledig aan hem gewijd.
De lezing kadert in het project Vlaamse Meesters in Situ (www.vlaamsemeestersinsitu.be) dat loopt van 1 juni tot 30 september 2019. Dit project van ‘Openbaar Kunstbezit Vlaanderen’ past in het grote project ‘Vlaamse Meesters’ van Toerisme Vlaanderen. Het wil topwerken die nog op hun oorspronkelijke plaats hangen in de kijker stellen. In heel Vlaanderen kan u unieke plekken, weg van de platgetreden drukke paden bezoeken. Niet alleen in de kunststeden, maar vooral in kleinere stadjes en in weggestoken dorpjes overal in Vlaanderen. In kader van dit project wordt bij het schilderij een touchscreen geïnstalleerd met informatie, een korte film en detailbeelden van het schilderij.

Na de lezing is er een receptie en kan u het schilderij bewonderen.

De lezing is gratis toegankelijk en vindt plaats in de Sint-Katharinakerk Hoogstraten op vrijdag 7 juni om 20u.

Organisatie: Vzw Erfgoed Hoogstraten en de stad Hoogstraten met ondersteuning van het Vlaams Fonds voor de Letteren, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Sint-Katharinakerk
Vrijheid 153
2320 Hoogstraten

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: vrijdag 7 juni 2019
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie vzw Erfgoed Hoogstraten
Contact 03 340 19 80, museum@hoogstraten.be
Trefwoorden Vlaamse Meesters, VlaamseMeestersTVL