U bent hier:

Het Fonds Houwaert toegelicht

+1 punt

Wie met zijn voorouders in Brussel terecht komt (en vanuit de Denderstreek gebeurt dat soms vrij snel), mag zeker niet vergeten het "Fonds Houwaert" te raadplegen.
Dit fonds is immers één van de weinige bronnen in het Brusselse voor de periode van vóór het bombardement op Brussel van 1695.
De man, die deze rijke verzameling aanlegde, was Joannes Baptist Houwaert (1626-1688), stadssecretaris van Brussel, waardoor het hem mogelijk was de oude schepenregisters te bestuderen en er alle belangrijke gegevens uit over te nemen. Het resultaat van deze opzoekingen is gebundeld in méér dan honderd registers en werd later nog aanzienlijk aangevuld door drie generaties van zijn erfgenamen, die wapenheraut waren, zodat het fonds thans honderd tachtig nummers telt. In 1932 werd het volledig archief gedeponeerd in de Koninklijke Bibliotheek.
De nalatenschap van Houwaert verliest zijn waarde niet, al is het naar hem genoemde Fonds nog lang niet volledig ontsloten. Het loont de moeite om het werk van deze 17de-eeuwse Brabantse genealoog van dichterbij te leren kennen. Jan Caluwaerts maakt ons wegwijs in zijn methode, typische afkortingen en terminologie.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar De Crypte
Erembodegem-Dorp
9320 Erembodegem (Aalst)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Prijs
Basistarief: 0,00 €

gratis

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Familiekunde Vlaanderen - regio Aalst
Contact info@familiekunde-aalst.be
Links
Trefwoorden familekunde Vlaanderen, Familiekunde Aalst, FV Regio Aalst, Familiekunde Vlaanderen - regio Aalst, familiegeschiedenis, Familiekunde - Stambomen

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS