U bent hier:

Het einde van de Tweede Wereldoorlog - De impact van de oorlog op België

Cursus of workshop Samenleving

75 jaar na het einde van WO II
De rol van het verzet en de collaboratie
De bevrijding van de kampen
In september 1944 bevrijdden de geallieerden het Belgische grondgebied. Vier lange jaren hadden het land ontredderd en verdeeld. Het grootste deel van de Belgen wou de bezetting overleven en hield zich gedeisd. Een minderheid verzette zich tegen de Duitse bezetter en nog een kleinere groep Belgen werkte ermee samen. De Joden werden systematisch vervolgd en vanaf 1942 via de Mechelse Dossinkazerne op transport gezet naar het oosten.

Na de bevrijding slaagde de regering er maar gedeeltelijk in de bestraffing van collaborateurs binnen de wettige grenzen te houden. Sommige verzetslieden eisten een rol op in de staatsstructuur, gedetineerden keerden terug of bleven vermist en prins Karel verving zes jaar lang zijn broer Leopold III. De koningskwestie en de repressie verdeelden het land en hypothekeerden op termijn het voortbestaan van het unitaire België. Verschillende experten doen voor u uit de doeken hoe de Tweede Wereldoorlog een stempel drukte op ons land.

EXTRA: U krijgt een voucher om Kazerne Dossin en de tijdelijke expo Auschwitz.Camp te bezoeken.

PROGRAMMA
prof. em. Mark Van den Wijngaert (les 1: ‘Het verzet. De bevrijding’ en les 5: ‘De koningskwestie’), prof. Bruno De Wever (les 2: ‘Collaboratie en repressie’), Marc Michiels (les 3: ‘Het XXste transport naar Auschwitz’), Christophe Busch (les 4: ‘Auschwitz en kampen bevrijd’)

Info

Waar Kazerne Dossin
Goswin de Stassartstraat 153
2800 Mechelen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 7 oktober 2019 tot 18 november 2019
Leeftijd 16+
Prijs
Basistarief: 90,00 €; Met Davidsfonds Cultuurkaart: 80,00 €; Voor één sessie: 17,00 €
€ 90,0
Reservaties
Organisatie Davidsfonds Academie
Contact academie@davidsfonds.be
016 31 06 70
Trefwoorden geschiedenis, woII, wijk__centrum, geschiedenis WOII