U bent hier:

Het boek van de Psalmen, een bijbels-ontginnende benadering

Cursus of workshop Zingeving, filosofie en religie

Het ‘Boek van de Psalmen’ leggen we niet zo vaak open. We horen er af en toe wel wat verzen uit, maar daar blijft het dan bij. Toch zijn de Psalmen merkwaardige gedichten, lof- of klaagzangen, smeek- of dankgebeden, waarin het volk als geheel of waarin een individuele mens alle menselijke gevoelens uitdrukken. Hoop en wanhoop, geloof en ongeloof, angst, woede, godverlatenheid en goddelijke nabijheid krijgen een ‘verdichte’ uitdrukking.
Op deze avond bekijken we de Psalmen even van naderbij: wat is hun structuur, zit er een opbouw in de reeks van 150 Psalmen, hoe moeten we de Psalmen lezen tegen de achtergrond van de geschiedenis van het Joodse volk, vinden we ook hier een evoluerend Godsbeeld en wat is hun belang voor de geschriften van het Nieuwe Testament? We proberen wat algemene leessleutels aan te reiken en we bekijken enkele bekende Psalmen (exemplarisch) van dichterbij.

We hopen dat een (misschien) vernieuwde uitleg ons tot een gelovige en hoopvolle bezinning mag leiden en dat de Psalmen ook mogen klinken in de 21° eeuw.

Martin Otten is licentiaat in de toegepaste theologie. Vroeger werkte hij als godsdienstleraar en leerlingenbegeleider in de Handelsschool en in het Sint-Pietersinstituut in Turnhout. Martin doceerde van 2005 tot 2018, samen met Paul Kevers, exegese aan het Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen in Antwerpen. Het is zijn bekommernis om met zoveel mogelijk mensen, op welk niveau ook, zijn enthousiasme voor de Bijbelse teksten te delen en hen op een verstaanbare manier de krachtige rijkdom van de Bijbelse verhalen te laten voelen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar grote aula HIVSET
Herentalsstraat 70
2300 Turnhout

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: dinsdag 12 november 2019
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Reservaties
Organisatie VORMINGSCENTRUM HIVSET
Contact 014 47 13 12
Links
Trefwoorden psalmen, gedichten, klaagzangen, smeekgebeden, dankgebeden, godverlatenheid, Nieuwe Testament, Martin Otten, Sint-Pietersinstituut