U bent hier:

Heren en heerlijkheden in Groot-Heers, 14de - 18de eeuw

Lezing of congres Geschiedenis

Als je een boek leest over de geschiedenis van onze dorpen, dan kom je al snel woorden tegen als schepenbank, dorpsmeesters, heren en heerlijkheden, cijnshoven en leenhoven. Als het over geld gaat, dan is er sprake van goudguldens, stuivers en koperen oorden.
Op 3 oktober komt Rombout Nijssen, onze rijksarchivaris, ons om 19u30 in de kleine feestzaal van de Bammerd vertellen over de geschiedenis van de dorpen van Groot-Heers tot aan de Franse tijd. Hij legt ons uit wat een heerlijkheid precies was en wie onze heren waren, hoe onze dorpen bestuurd werden en welke rol de inwoners daarbij vervulden, hoe er in ons dorp recht gesproken werd en met welke lasten het bezit van grond destijds bezwaard was. Hij legt ons uit wat tienden precies waren en wie ze moest betalen, wat het verschil is tussen leen- en cijnsgoederen, en met welke munten men vroeger zijn rekeningen betaalde.
Onze rijksarchivaris legt dat soort dingen erg bevattelijk uit, en wij zijn er zeker van dat wie er bij zal zijn op 3 oktober, op enkele uren veel zal bijleren over zijn dorp.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Zaal de Bammerd
Salvialaan z/n
3870 Heers

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Organisatie Heemkunde Groot Heers
Contact ludo.devue@telenet.be
0498 21 31 18 (Ludo Devue - secretaris)
Links