U bent hier:

Heilig Bloedprocessie

Theatervoorstelling Tekst en muziektheater

Elk jaar trekt op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart de Heilig Bloedprocessie door de historische binnenstad van Brugge. De Heilig Bloedprocessie is ontstaan in 1304 als uitdrukking van geloof.
Het overheersende thema is de herinnering aan het lijden van Jezus Christus. De Bijbelse verhalen vormen de basis van de processie. Thematisch is de Heilig Bloedprocessie opgesplitst in vier delen. De evocatie begint met het Oude Testament, van de Schepping tot de profeten. Vervolgens komt het Nieuwe Testament aan bod, van de geboorte in Bethlehem tot Pinksteren. Het derde deel verhaalt hoe de relikwie van het Heilig Bloed in Brugge terechtkwam. In het laatste deel begeleiden de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed het schrijn waarin de kostbare relikwie is opgeborgen.

Ruim 1700 deelnemers zingen, musiceren, dansen en acteren. De stijl van de processie herinnert aan de Bourgondische tijd waarin gilden, ambachten, broederschappen en rederijkerskamers instonden voor de vertolking van de taferelen.

In 2019 trekt de processie door de straten op donderdag 30 mei vanaf 14.30 uur (start aan de Dijver). Je kan eender waar gratis langs het parcours plaatsnemen. Je kan er ook voor kiezen een plaatsje op een zitbank of tribune te boeken.

De Heilig Bloedprocessie staat op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO-werelderfgoed).

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Binnenstad Brugge
Binnenstad Brugge
8000 Brugge

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Prijs
Basistarief: 0,00 €; Tribuneplaats: 12,00 €; Zitbank: 4,00 €
gratis
Reservaties
Organisatie Heilig Bloedprocessie vzw
Contact info@bloedprocessiebrugge.be
Trefwoorden Heilig Bloedprocessie, bloedprocessie, processie, stoet, religie, geschiedenis, Brugge, immaterieel erfgoed