U bent hier:

Halfvastenfoor

Het seizoen van de grote kermissen in België wordt traditiegetrouw op gang geschoten in Gent. Op zaterdag 2 maart 2013 gaat de 516de Halfvastenfoor van start op en rond het Sint-Pietersplein. Tot en met zondag 24 maart 2013 valt er op deze bekende grote kermis opnieuw heel wat te beleven voor jong en oud, adrenalinezoekers, smulpapen en gezinnen.
De Halfvastenfoor 2013 telt 108 attracties verspreid over drie pleinen: het
Sint-Pietersplein, het heraangelegde Kramersplein en het Sint-Amandplein. Er zijn vier opvallende nieuwe attracties, netjes verdeeld over het kermisterrein:
- De AirMaxx van Fabrice Dotremont: een attractie voor waalhalzen. De spectaculaire molen heeft zes lange armen, die afzonderlijk omhoog gaan. Aan die armen hangen bakjes van twee personen, die niet alleen schudden en draaien maar ook nog eens over de kop gaan (te vinden tussen de bomen en de kerk).
- De Rock&Roll van Jeanny Simon: de molen heeft één arm met vier zitjes voor vier personen, waarbij zowat alles beweegt. De effecten van een slinger worden gecombineerd met de draaibeweging van een ritje op een rollercoaster. De zogenaamde ‘Loop Fighter’ bezorgt u het gevoel van gewichtloosheid. Men gaat op 24m hoogte over de kop en krijgt een hoop G-krachten te verduren. (te vinden op de hoek van de Kantienberg, tegenover het Kramersplein).
- De Donkey Kong van Michel Michielsen: kinderen leggen met beveiliging een klimparcours van 40 meter af in een kleurrijke attractie. De attractie won op de gerenommeerde kermis van Tilburg de prijs voor de mooiste kinderattractie (te vinden schuin tegenover de kerk)
- De Psychodelic van Richie Bodet: dit spiegelpaleis brengt het publiek terug naar de jaren ’70 en tart het oriëntatievermogen. Door het speciale effectenbrilletje ziet alles er net even anders uit (te vinden aan de bocht van de Sint-Pietersnieuwstraat).

Natuurlijk zijn er ook de bekende attracties voor waaghalzen zoals de XXL, waar u aan een snelheid van 100 km per uur op een hoogte van 50 meter wordt rondgeslingerd, en de Ejection Seat, die u met een elastiek in de hoogte katapulteert. De familieattracties zoals de bootjesmolen See Sturm Bahn, de Cake Walk, het spookkasteel Caraïbes-Folies en de glijbaan Slalom zijn opnieuw van de partij. En aan traditionele, kleinere kermiskramen en gezellige eet- en snoepkraampjes ontbreekt het uiteraard niet.

Kramersplein
Het Kramersplein werd het afgelopen jaar volledig heraangelegd en verkeersvrij gemaakt. Zeker zodra de bomen geplant zullen zijn, belooft het een gezellig pleintje te worden. De Dienst Markten en Foren maakte van de gelegenheid gebruik om de aanwezige kermisattracties op een zo aantrekkelijk mogelijke manier te herschikken. Zoals steeds neemt de DecaDance er een prominente plaats in. De daar tegenover gelegen hoek van de Kantienberg is veel aantrekkelijker dan voorheen en wordt nu ingenomen door de Rock&Roll.

Openingsuren
De kermis is open van 14, 16 of 18 uur tot 22.30 uur of middernacht, afhankelijk van het soort attractie en de dag van de week. Men hoeft zich daartoe echter niet te beperken: de attracties zijn vaak al vroeger open. Om de eventuele overlast voor de buurtbewoners zoveel mogelijk te beperken, wordt voor het eerst een sluitingsuur opgelegd: op vrijdag- en zaterdagavond is dat 1 uur, op andere dagen is dat middernacht.

Bereikbaarheid
- Fiets: er zijn extra fietsstallingen voorzien in de Kunstlaan.
- Openbaar vervoer: De Lijn heeft een uitstekend aanbod om iedereen naar de Halfvastenfoor te brengen. Tijdens de Halfvastenfoor heeft bus 5 een vervanghalte ‘Sint-Pietersplein’ in de Sint-Amandsstraat. Men kan ook gebruik maken van de P+R op Flanders Expo of de parking van station Gent-Sint-Pieters en daar tram 1 nemen naar het centrum. Voor wie met de trein komt, zijn er zowel aan het station Gent Sint-Pieters als aan het station Gent Dampoort mogelijkheden om de bus of tram naar het Sint-Pietersplein te nemen.
- Wagen: wie met de wagen komt, kan gebruik maken van de ondergrondse parking Sint-Pietersplein met 700 plaatsen, bereikbaar via de Kunstlaan/Overpoortstraat en Kantienberg.

Radio2-dag en Buffalodag
Op woensdag 6 maart krijgt de Halfvastenfoor dubbel bezoek. Radio 2, een vaste partner, ontvangt de winnaars van de vip-pakketten die zij onder de luisteraars verdeelden. En is er van 16 tot 18 uur een live-uitzending van het programma ‘Avondpost’.

Op 6 maart brengt ook KAA Gent een bezoek aan de kermis, tijdens de derde Buffalo Dag. De hele kermis zal die dag blauwwit kleuren. Supporters die herkenbaar in Buffalo-kleuren zijn uitgedost, krijgen een korting van 30% bij alle kermisattracties die versierd zijn met blauwe en witte ballonnen.

Hoogtepunt is de rondgang om 18 uur waarbij een delegatie van KAA Gent-spelers de kermis bezoekt. Een unieke kans voor de Buffalo-supporters om hun helden te ontmoeten. De Buffalo Dag is een samenwerking van de Stad Gent met de foorkramers en Voetbal in de Stad, de communitywerking van KAA Gent.

Voor het eerst wordt een tekenwedstrijd 'Buffalodag op de Halfvastenfoor' georganiseerd voor alle leden van de KAA Gent Buffalo Kids Club.
De jury bestaat uit schepen Christophe Peeters, Patrick Lips (commercieel manager KAA Gent) en Wim Beelaert (coördinator Voetbal in de stad vzw). Twee winnaars krijgen op woensdag 6 maart 2013 om 17.45 uur een meet en greet met de spelers en kunnen nadien met hen een uur lang mee op de attracties.
Werkwijze: Kinderen jonger dan 15 jaar sturen ten laatste op donderdag 28 februari 2013 een tekening (pagina A4) over de ‘Buffalodag op de Halfvastenfoor’ naar vzw Voetbal in de stad, Sportdienst Stad Gent, p/a Zuiderlaan 13, 9000 Gent, of via mail naar community@kaagent.be. Vermeld op de achterkant naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres. De tekeningen worden gepubliceerd op de Facebookpagina van Voetbal in de stad. Op maandag 4 maart 2012 worden de twee winnaars gecontacteerd door de communitywerking van KAA Gent.

Andere kortingsdagen
Op donderdag 14 maart vanaf 16 uur is er de namiddag voor personen met een handicap. De foorkramers verlenen hen gratis toegang samen met hun begeleiders van Gentse instellingen.
Op donderdag 21 maart krijgen studenten, op vertoon van hun studentenkaart, een korting van 30%.
Op de slotdag, zondag 24 maart, krijgt iedereen een korting van 30% op alle attracties.

Foorwandeling
Wie meer wil weten over de rijke kermisgeschiedenis van Gent, kan deelnemen aan een gezellige wandeling met oliebollen. De foorwandeling start om 14.30 uur aan het Groot Vleeshuis op zondag 10 en 24 maart. Vooraf inschrijven is nodig via Uitbureau, tel. 09 233 77 88. Deelnameprijs: 10 euro (oliebollen inbegrepen). Meer info staat op de website www.uitbureau.be.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Sint-Pietersplein
Sint-Pietersplein z/n
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 2 maart 2013 tot 24 maart 2013
Organisatie Dienst Markten en Foren Stad Gent
Contact +32 9 2214528
Links
Trefwoorden , AO, AZ