U bent hier:

Haiti O Ayiti

Dansvoorstelling Moderne dans

Cecilia Lisa Eliceche (Argentinië) en Leandro Nerefuh (Brazilië) maken een werk ter ere van Ayiti (Haïti), zijn rijkdom, zijn dansen en zijn goddelijke inwoners. Een dansgedicht als eerbetoon aan het eiland van de bergen in de diepe wateren van het Caraïbisch gebied.
Voorstelling van seizoen 2019-2020 die naar deze nieuwe datum verplaatst werd n.a.v. genomen maatregelen tegen de verspreiding van het COVID-19-virus. Reeds gekochte tickets blijven geldig.Ayiti, eiland van bergen, waar de Tainos, Arawaks, Marien, Magua, Maguana, Xaragua en vele anderen samenleefden toen christopher columbus in 1492 voet aan wal zette. Zijn komst markeerde het begin van de genocide, het brutale extractivisme van vele gebieden van Abya Yala en de transatlantische slavenhandel van Afrikaanse personen vanuit de driehoekshandel. Meer dan 500 jaar werd dit europees opgelegde Amerika uitgedaagd. Te midden van de vele en aanhoudende opstanden werd één dansbijeenkomst berucht: een congres, Vodou-ceremonie en oorlogsraad bijeengeroepen door een Afrikaanse priesteres. Deze dansbijeenkomst ontketende uiteindelijk de glorieuze en triomfantelijke Haïtaanse Revolutie in 1791. Tot op vandaag is deze Revolutie nog afwezig in de politieke verbeelding van hen die strijden voor een wereld waar vele werelden een plek hebben.

Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh willen leren van Haïti met betrekking tot de anti-koloniale weerstand in de vorm van dans en cultivering. Men is niemand zonder de anderen. Samen met vele uitstekende medewerkers maken ze een werk tere ere van Ayiti, zijn rijkdom, zijn dansen en zijn goddelijke inwoners. Een eerbetoon aan het eiland in de vorm van een dansgedicht, dat in de diepe wateren van het Caraïbisch gebied duikt. Abismus invocatia Abismus.

* christopher colombus, europees en transatlantisch zijn opzettelijk met een kleine letter geschreven.Cecilia Lisa Eliceche (Wallmapu/Argentina, 1986) is een danser, choreograaf en dansvertegenwoordiger ingebed in meer dan 500 jaren kolonialisme en de daarbijbehorende wonden. Ze is gefascineerd door het eindeloze potentieel van het lichaam en beweging. Dans is voor haar een plek om te experimenteren. 

Leandro Nerefuh (M'Boygi, Brazilië,1975) is een kunstenaar die zich in de traditie van de Braziliaanse erfenis van het tabaréu constructivisme. Hij gebruikt daarvoor de methode van een formele vertaling van historisch materiaal naar performances, lezingen, publicaties, tentoonstellingen en agitprop-experimenten, zich bewegend tussen het academische discours en de artistieke creatie. Daarnaast is hij mede-oprichter van PPUB – Partido pela Utopia Brasileira -, een politieke partij actie in Brazilië, Paraguay en Uruguay.Dans, het oproepen en choreografie: Cecilia Lisa Eliceche | Milieuprogramma en secretariaat: Leandro Nerefuh | Bewegingstraining en advies: Dieufel Lamisere en Estelle Foli Adjo (voor Yanvalou); Dona Cici en Luciana de Ewa (voor Oxumare en Ewa) | Muziek: Clarins da Bahia i.s.m. Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh | Introductie tot de Haïtiaanse drums: James Savoy | Tekstcorrectie en advies: Jean-Daniel Lafontant | Kostuums en attributen: Leandro Nerefuh, Dubr us Lh risson, Camila Rossi Kennerley | Productie: wpZimmer with Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh | Coproductie: C-TAKT (Neerpelt), Kc Vooruit (Gent), Kc Stuk, De Brakke Grond (Amsterdam), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (Brussel), Workspacebrussels (Brussel) | Artist in residence in Haiti Dansco | Residenties in Salvador (Brazilië): Teatro Castro Alves, Teatro Vila Velha | Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap | Alle afbeeldingen zijn onder licentie van Libidiunga Commons 

Info

Links
Waar Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever
Wanneer

tot

Leeftijd 15+
Prijs
Basistarief: € 8,00; 65+: € 8,00; -21/dagstudent: € 8,00; Abo6: € 8,00; Abo10: € 8,00; Abo extra: € 8,00
€ 8,0
Reservaties Bestel tickets
Organisatie Cultuurcentrum Strombeek