U bent hier:

Groepsrondleidingen in Fort van Steendorp 2017

Begeleide uitstap of rondleiding Erfgoed

Gegidste wandeling buiten en binnen het Fort met uitzondering van de afgesloten lokalen. Duur ongeveer 3 uur
Het Fort van Steendorp is een waar curiosum. Het werd tussen 1882 en 1892 gebouwd en het is de grootste versterking van de Antwerpse fortengordel. Tegelijk is het één van de meest uitgestrekte forten ooit in Belgiê gebouwd. Het is tevens het laatste fort in ons land in baksteen opgetrokken: de bekroning van 8 eeuwen militaire baksteenbouw. Uniek aan het fort is dat het omringd is door droge grachten.
Tijdens de twee wereldoorlogen werd het fort zwaar beschadigd. Na Wereldoorlog I kreeg het een nieuwe bestemming: een fabriek waarin op industriële wijze oorlogsgassen werden vervaardigd.
Na de Tweede Wereldoorlog evolueerde het fort tot natuurgebied.
Het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid beheert nu het Fort (inclusief enkele aangrenzende graslanden) met een totale oppervlakte van 21,7 ha. Het Fort is beschermd als monument, de omgeving als landschap.
De bakstenen gewelven vormen een zeer belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen. De populatie overwinterde vleermuizen is de voorbije jaren aangegroeid tot meer dan 1000 exemplaren van 9 verschillende soorten. Daarmee vormt het Fort de belangrijkste door de mens vervaardigde overwinteringsplaats voor vleermuizen van heel West-Europa. De meest voorkomende soort (70%) is de watervleermuis. In de loop der jaren raakte het Fort volledig met bos begroeid. IJsvogel, buizerd, sperwer, boomklever en andere bosvogels vinden er broedgelegenheid of overwinteren er.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Fort Steendorp
Kapelstraat 204
9140 Steendorp

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 21 januari 2017 tot 20 januari 2018
Prijs
Basisprijs: € 50
€ 50,0
Organisatie Gemeentebestuur Temse i.s.
Contact toerisme@temse.be
+32 3 7715131
Trefwoorden erfgoed