U bent hier:

GRAVITAS - Lee Alexander McQueen by ANN RAY

Tentoonstelling Fotografie

Fotograaf Ann Ray in Galerie de la Béraudière, Brussel
Na haar studies aan de Parijse school Ponts & Chaussées laat Ann Ray, vroeger Anne Deniau, haar ingenieurscarrière links liggen en stort ze zich vanaf de jaren 90 op fotografie, eerst in Tokio, waar ze woont, en later in Londen. Ze studeert aan de Londense Central St Martins School en werkt voor klanten zoals Cartier, Givenchy en The Times. Tijdens deze periode in Londen ontstaat er een hechte band met Lee Alexander McQueen, die ze eerder al ontmoette in Parijs en Tokio. Het wordt het begin van een diepe vriendschap en een veelzijdige, unieke artistieke samenwerking: hij geeft haar immers carte blanche op basis van een eenvoudige overeenkomst onder vrienden. Van 1997 tot aan het tragische lot van de ontwerper in 2010 probeert de welwillende blik van Ann Ray de geest van de man en de essentie van zijn werk vast te leggen in tal van portretten, aan het werk in de studio of tijdens defilés, momenten van waarheid tijdens het scheppingsproces van McQueen. Haar archieven tellen meer dan 35.000 zilverdrukfoto’s!

Ann Ray toont het publiek voor de eerste keer een deel van dit werk in 2018, tijdens haar tentoonstelling ‘Les Inachevés – Lee McQueen’ naar aanleiding van Rencontres d’Arles en stelt ons een eerlijk en intiem portret voor van deze visionaire, uiterst gevoelige rebel met een bruisende verbeelding.

De Galerie de la Béraudière stelt een nieuwe selectie van deze foto’s tentoon die de obsessies van de ontwerper belichten. Het oog van de fotograaf toon met veel menselijkheid de wereld van McQueen die zich ergens tussen illusie en realiteit afspeelt. Met veel talent legt Ann Ray de stilte en onbewogenheid vast tijdens de meest gejaagde momenten: “... de schijn van stilte en het bijna onbeweeglijke, om fragmenten te tonen van ongeacht wat, zolang het maar menselijk, oprecht en echt is, om de blauwdruk, het bijna, het nog niet, het onzichtbare, onverwachte, mooie, groteske en vreselijke, fragiele, maffe, verwonderde, beangstigende en onafgewerkte in beeld te brengen. Om de donkere kant van de maan te tonen, de wankele pracht van de zielen en de koppige waanzin van grillige werken die botsen met de tijd maar hem tegelijkertijd doorstaan.” A.R.

Ann Ray heeft momenteel heel wat projecten lopen, waaronder een tentoonstelling in Venetië met portretten van kunstenaars, het resultaat van 15 jaar werk: ‘Blind Faith’ in het Ca’ Pesaro (april-juli 2019). Ze werkt al meer dan 10 jaar samen met tal van choreografen, dansers en operazangers voor de Metropolitan Opera van New York en de Parijse opera.
Ze drukt zich ook uit in film en woord. Momenteel werkt ze aan de productie van een creatieve documentaire en binnenkort worden een bundel met poëzie en afbeeldingen en haar eerste roman gepubliceerd. Zeker iets om op te volgen! Én om te ontdekken vanaf 24 april in de Galerie de la Béraudière.

Info

Waar Galerie de la Béraudière
Jakob Jordaensstraat 6
1000 Brussel

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 25 april 2019 tot 12 juli 2019
Prijs gratis
Organisatie Galerie de la Béraudière
Contact galerie@delaberaudiere.com
+32 2 646 92 15
Links
Beleef Brussel

Beleef Brussel!

Op UiTinBrussel.be vind je 1001 gebruiksklare tips.

Ontdek ze hier