U bent hier:

Goed slapen met shiftwerk

Cursus of workshop Gezondheid en zorg

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) verklaart dat slaap één van de drie pilaren van een goede gezondheid is, naast voeding en beweging. Het belang van slaap dringt ook steeds meer door naar de algemene bevolking, alsook naar ondernemingen. In deze tijden van snelheid en continue paraatheid, is het goede nachtrust verkrijgen al niet zo evident. Laat staan dat je dan ook nog eens regelmatig reist en hiermee van tijdszone verandert, of dat je in shiften werkt. Beide situaties zullen een impact hebben op een heel specifiek mechanisme binnen je slaapsysteem, namelijk je interne klok. Deze klok produceert namelijk onze hormonen om wakker en slaperig te worden op tijdstippen gebaseerd op ons algemeen levensritme en de licht/donker cyclus. Wanneer dit ritme heel bruusk wordt veranderd, leidt dit vaak tot inslaapklachten, doorslaapproblemen, vermoeidheid en slaperigheid. Daarenboven zal dit ontregeld klokmechanisme ook allerlei andere lichamelijke en mentale functies aantasten, zoals je vertering, je lichaamstemperatuur, je bloeddruk, je concentratievermogen en je geheugenfuncties. Kortom, je volledig 24-uurs functioneren raakt van slag.
Tijdens deze online training gaan we jou enerzijds de correcte wetenschappelijke informatie meegeven zodat jij zelf begrijpt hoe jouw slaapsysteem, en meer specifiek dit klokmechanisme werkt. Zo word jij zelf een beetje een slaapexpert van je eigen slaapsysteem en achterhaal je hoe jouw klokje tikt. Anderzijds gaan we heel concreet aan de slag met eenvoudige tools en tips om je slaapsysteem zo efficiënt mogelijk aan te passen aan jouw verschuivend ritme en trachten we op deze manier de impact op je dagelijks leven in te perken en te minimaliseren.

Deze online training bestaat uit 3 sessies van 2u die om de 2 weken plaatsvinden en wordt gegeven door dr. Aisha Cortoos, klinisch psychologe en slaapexpert bij Brainwise.

Hoe werkt het? Schrijf je online in. Een dag vóór de start van de online sessie krijg je een e-mail van ons. Daarin vind je de deelnamelink en meer info. Op het uur dat de sessie start, klik je de link aan. Veel plezier!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Thuis in je kot
Online
1800 Vilvoorde

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 29 september 2020 tot 27 oktober 2020
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en musea, concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs
Basistarief: 50,00 €; CM-leden met VT: 25,00 €; niet-leden: 100,00 €
€ 50,0
Organisatie Christelijke Mutualiteit
Contact gezondheidsbevordering.smb@cm.be