U bent hier:

Getuigenis uit Zuid-Soedan in Gent: Investeren in vrede werkt!

Lezing of congres Samenleving

België zetelt in 2019 en 2020 in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Onder het motto “Consensus smeden, bouwen aan vrede” voerden Belgische diplomaten de afgelopen jaren campagne om die zetel in de wacht te slepen.
Een krachtige boodschap die meer dan ooit nodig is. Maar mooie woorden volstaan niet. Zeker als we deze vergelijken met de cijfers. Het budget voor vredesopbouw bedroeg 10 jaar geleden nog 20 miljoen euro, dat is intussen teruggebracht naar een schamele 5 miljoen euro. Schamel zeker in vergelijking met de 15.000 miljoen euro die wel beschikbaar is voor nieuwe gevechtsvliegtuigen.

Concreet betekent dat er meer geld gaat naar afschrikking en oorlogsmaterieel dan naar vredesopbouw en preventie. Terwijl het spreekwoord zegt : beter voorkomen dan genezen.

Op 25 september zal de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent samen met Vredesweek Vlaanderen dan ook actievoeren en de regering vragen om meer te investeren in vredes- en maatschappij opbouw en ook om de stem van de plaatselijke bevolking zelf te laten horen.

John Malith Mabor - Vredesliederen en muziek - Discussie in groepen

Kom luisteren naar het inspirerende getuigenis van John Malith Mabor uit Zuid Soedan. Investeren in vrede maakt het verschil, dat weet hij als geen ander. John zet zich in voor de vrede in Soedan. Hoe? Door data over veiligheidsrisico’s en noden vanuit het perspectief van de lokale bevolking te verzamelen. Op basis hiervan start de dialoog en gaat men op zoek naar oplossingen. John vertelt waarom het zo belangrijk is om naar de stemmen van de lokale bevolking te luisteren en hoe dit concreet kan geburen.

Het geheel is omgeven met muziek en zang en vertaling naar het Nederlands is voorzien.

Een vrije bijdrage om de onkosten voor deze avond te dekken, wordt op prijs gesteld.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Blaisanterie
Blaisantvest 37
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: woensdag 25 september 2019
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Reservaties
Organisatie IWG - Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent