U bent hier:

Gentlezing | Van toeback drinken tot de Tir Flobert

+1 punt

Lezing of congres Geschiedenis

Davy Herremans van Goed in erfgoed spreekt over kleipijpjes en de geschiedenis van het pijproken in onze streken.
De kleipijp was gedurende eeuwen een echt hebbeding. Van militair tot monnik, jong en oud, rijk en arm: iedereen rookte de pijp. Als echte wegwerpproducten vinden we kleipijpen wereldwijd terug op archeologische vindplaatsen uit de 17de tot de 20ste eeuw. Voor archeologen zijn ze van goudwaarde. Omwille van hun herkenbaarheid en tijdsgebonden uiterlijk hebben ze het uitzonderlijke potentieel om te dienen als gidsfossiel bij de datering en interpretatie van archeologische vondstensembles uit de Vroegmoderne Tijd. Kleipijpjes vertellen natuurlijk ook het boeiende verhaal van de opkomst van de tabak als genotsmiddel en van het roken. Een kwalijke gewoonte die sinds de introductie in Europa rond 1600 razendsnel verspreid geraakte in alle lagen van de bevolking. Op die manier gaf ‘Toeback drinken’ als sociaal-economisch en sociaal-cultureel fenomeen mee vorm aan de vroegmoderne samenleving en onze westerse maatschappij.

De voorbije decennia werden door de Gentse stadsarcheologen enkele duizenden fragmenten van kleipijpjes verzameld. Naar aanleiding van het project ‘Gentse kleipijpjes’ worden die nu in detail bestudeerd. Het onderzoek zorgt voor nieuwe inzichten over het gebruik van dit kleinnood: waarmee rookte de Gentse burgerij in de 18de eeuw? Of de troepen bij het beleg van Gent in 1708? Of de zusters kapucinessen tijdens de late 17de eeuw?

Wist je trouwens dat er op de Gentse Halfvastenfoor anno 1900 duchtig op kleipijpjes werd geschoten? Daarnaast gaat het onderzoek ook dieper in op de productie en de handel van kleipijpjes in de Arteveldestad. Tot diep in de 19de eeuw domineerde Gouda als pijpenbakkerscentrum de globale markt. De ‘Belgische’ productie wordt vaak vergeten in het verhaal. Nochtans zien we dat ook in Gent al erg vroeg pijpenbakkers actief waren.

Een project van Stadsarcheologie Gent en Goed in erfgoed, met steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Neem alvast een kijkje op www.gentsekleipijpjes.be.

Foto: Pijprokende arbeiders op het Gentse Sint-Pietersplein tijdens de algemene staking van 1893 (Collectie Arnold Vander Haeghen – Huis van Alijn)

In samenwerking met Bibliotheek De Krook

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Prijs
Basistarief: 5.00€;UiTPAS-kansentarief regio Gent: 1.00€

€ 5,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 1,0

Reservaties Inschrijven
UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Vormingplus Gent-Eeklo
Trefwoorden erkend SCVW, Gentleest, Agendabibdekrook

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS