U bent hier:

Gemeentelijk Museum Melle

Tentoonstelling Geschiedenis

Het gemeentelijk museum, archief en documentatiecentrum herbergt een schat aan informatie en voorwerpen over het lokale verleden. Je kunt er terecht voor een bezoek aan de vaste collectie of voor informatie over de lokale geschiedenis (Melle en omgeving) of genealogie (stamboomkunde). Geregeld worden er thematische tentoonstellingen gepresenteerd.
Het Gemeentelijk Museum is ontstaan onder impuls van de Heemkundige Verenigng De Gonde die vanaf de zomer van 1971 een ruime waaier aan activiteiten ontplooit op het vlak van historisch onderzoek met betrekking tot Melle en omgeving. Voor het tentoonstellen van de opgegraven archeologische vondsten en de verzamelde heemkundige voorwerpen werd in 1973 door het gemeentebestuur van Melle een eerste lokaal ter beschikking gesteld. Het oud-gemeentehuis herbergt vandaag deze museale objecten. Zo is er een archeologische afdeling (met vooral laat-middeleeuws aardewerk) en een unieke verzameling modellen en maquettes van beelden en monumenten geschonken door de erven van de Melse beeldhouwer Jules Vits (1868-1935). In de toekomst komt er nog een afdeling bij, namelijk het ambachtelijk deel van de gewezen pijlenmakerij van de familie Gyselinck.

De woning naast het Gemeentelijk Museum, die vroeger dienst deed als onderkomen voor de hoofdonderwijzer van de toenmalige gemeentelijke jongensschool, werd in 1998 aangepast en vergroot met een leeszaal. Deze doet sindsdien dienst als Gemeentelijk Archief en Documentatiecentrum. De bezoeker kan er terecht voor alle informatie met betrekking tot de geschiedenis van onze gemeente, over de inwoners, de gebeurtenissen, de architecturale pareltjes .... We herbergen ook een ruime fotocollectie (voornamelijk uit de 20ste eeuw) die voormelde onderwerpen kunnen illustreren. Verscheidene Melse verenigingen hebben reeds hun archief bij ons gedeponeerd. Een vereniging die haar verleden in de toekomst veiligheid wil garanderen laat niet na ons vandaag te contacteren. In het Archief en Documentatiecentrum kan niets worden ontleend, alles kan echter worden geraadpleegd tijdens de openingsuren. De door de Heemkundige Vereniging De Gonde aangekochte boeken, tijdschriften etc. ... zijn er eveneens in te kijken. Het museum is enkel te bezoeken op afspraak.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Gemeentelijk Museum, Archief en Documentatiecentrum Melle
Brusselsesteenweg 395
9090 Melle

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag van13:00tot17:00
  • Dinsdag van14:00tot19:00
  • Woensdag van13:30tot17:00
Organisatie Gemeentelijk Museum, Archief en Documentatiecentrum Melle
Contact museum.melle@skynet.be
+32 9 2522647
Links