U bent hier:

Gebruik van genetica en biotechnologie voor de ontwikkeling van nieuwe appel- en perenrassen.

Opendeurdag Wetenschap

Appelen en peren zijn niet alleen heel lekker en voedzaam, ze zijn ook één van de belangrijkste teelten in België en Europa. In de huidige context van klimaatopwarming en duurzaamheid, staat de gangbare productiewijze van zowel appel en peer echter onder sterke druk. Commerciële variëteiten (zoals Jonagold en Conference) zijn niet alleen enorm gevoelig voor extreme weersomstandigheden en ziektes, bovendien hangt hun productie nog steeds af van veelvuldig gebruik van chemicaliën. Eén van de belangrijkste manieren om tot een efficiënte en duurzame productie van appel en peer te komen, is via de ontwikkeling van nieuwe variëteiten die bestand zijn tegen vele ziektes en een hoge tolerantie voor omgevingsstress combineren met een stabiele productie van kwaliteitsvolle vruchten.
In het ‘Plant Genetics and Crop Improvement’ (PGCI) labo aan de KU Leuven proberen we hieraan mee te werken door actief onderzoek te doen naar methodes die zowel de productie als de veredeling van appel en peer verbeteren. Door het gebruik van genetische en moleculaire technieken krijgen we inzicht in de genetische controle van enkele belangrijke kenmerken zoals vruchtkwaliteit, zelf-incompabiliteit, ziekteresistentie en vitamine C-inhoud. Deze basiskennis gebruiken we dan voor de ontwikkeling van nieuwe agronomische en moleculaire technieken die de veredeling van appel en peer versnellen of optimaliseren. 
Kortom, ben je benieuwd hoe de appel van morgen smaakt, kom dan zeker eens langs bij onze workshop in de facultaire serre

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar KU Leuven Facultaire Serres Bio-Ingenieurswetenschappen
Celestijnenlaan 300
3001 Heverlee (Leuven)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 24 november 2019
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Contact wetenschapscommunicatie@kuleuven.be
Trefwoorden appelen, peren, resistentie, kweken