U bent hier:

Fototentoonstelling Geisha - Achter de mythe

+1 punt

Tentoonstelling Fotografie

De Maastrichtse fotograaf Paul van der Veer (1966) is van huis uit grafisch ontwerper en illustrator. Eind 2013 volgde hij de opleiding beroepsfotograaf. Hij wist het toen nog niet maar een reis naar Japan in het begin van datzelfde jaar zou de rest van zijn leven gaan bepalen: hij kwam er oog in oog te staan met een geisha.
#zomerinhasselt
Eind 2015 besloot hij terug te gaan naar Japan om de geisha’s te fotograferen. Van zijn eerste reis wist hij dat hij op straat kon fotograferen, maar hij wilde meer... De geisha wereld stond er echter om bekend zeer gesloten te zijn en dat nieuwe klanten alleen via een bestaande gewaardeerde relatie konden worden geïntroduceerd. Maar hij kende niemand en sprak bovendien geen Japans.

Een online artikel in de New York Post bleek uiteindelijk de oplossing: een geisha uit Nara was op eigen gelegenheid naar New York gereisd om daar de geisha cultuur te promoten... die zou vast geen probleem hebben om door een Westerse fotograaf te worden gefotografeerd... Een e-mail naar de organisatie in de US werd beantwoord en in april 2016 stond geisha Kikuno voor zijn camera.

In 2017 vond hij ook een ingang in de door hem zo geliefde geishawijk Miyagawacho in Kyoto: het geishahuis Hanafusa. Het viel de geishamoeder meteen op dat hij anders fotografeerde dan wat ze gewend was van de Japanse fotografen die af en toe toegang kregen tot haar leerlingen. De opgebouwde vertrouwensband resulteerde er afgelopen zomer in dat hij toegelaten werd tot de privé vertrekken van het geishahuis.

Het voorlopige hoogtepunt volgde in November 2019 toen hij werd uitgenodigd om de promotie van maiko (leerling geisha) Kikuyae naar geiko (synoniem voor geisha, typisch in Kyoto) te documenteren. Een ceremonie die uiterst privé is en die nog maar door weinig fotografen is vastgelegd.

De fototentoonstelling zal uit twee luiken bestaan. Aan de Okando zal een algemene blik achter de schermen te zien zijn, een 'day in the life' van een leerling-geisha. In het Ceremoniehuis zal de promotieceremonie in detail worden belicht, het moment waar een leerling-geisha (maiko) transformeert in een volwaardige geisha.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Japanse Tuin
Gouverneur Verwilghensingel 15
3500 Hasselt

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 10 juli 2020 tot 30 augustus 2020
Prijs
Basistarief: 6,00 €; -12 jaar / UiTpasHasselt: 0,00 €; Senioren 65-plussers: 4,50 €

€ 6,0

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Japanse Tuin
Contact japansetuin@hasselt.be
011 23 96 66
Trefwoorden UitpasHasselt, fotografie, zomergenieten, zomer in hasselt, Bevestigd2020

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS