U bent hier:

Fototentoonstelling 'expressie van verbeelding tot weergave van realiteit'

+1 punt

Tentoonstelling Fotografie

Corona staat dit jaar de traditionele Soep an d’Horloge in de weg. Dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt in het kader van deze mondiale dag tegen armoede. Wel integendeel.
Al 25 jaar ten strijde tegen armoede
De Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen Oostende vzw (BMLIK O) bestaat 25 jaar en pakt uit met een fototentoonstelling in de Nieuwe Gaanderijen. De expo kwam tot stand in 2020 via de methodiek van ‘dialoog’ waar de armoedeproblematiek centraal staat. Personen met een laag inkomen delen ervaringen en construeren kennis over de maatschappij die dan weer wordt ingezet om op een structurele manier te strijden tegen armoede. De dialoogmethodiek wordt traditioneel via mondelinge getuigenissen vorm gegeven.
Via fotografie wil de Beweging nagaan hoe mensen met een laag inkomen kijken naar de wereld en de maatschappij. Dit levert unieke foto’s op met elk een straf verhaal en zo ziet de kijker de maatschappij door de ogen van iemand anders.

De extra meerwaarde van de deelname aan het fotoproject is dat mensen info aan elkaar uitwisselen waar ze in hun dagelijkse strijd tegen armoede mee geconfronteerd worden. Vaak hebben de leden ook allerhande vragen. Bijvoorbeeld: waar kan ik terecht voor huiswerkbegeleiding voor mijn kind? Waar kan ik kwaliteitsvolle tweedehands meubelen kopen? Op deze vragen wordt op een spontane manier ingegaan tijdens de werkmomenten.

Het project omvatte elke maand een fotoworkshop gedurende een jaar. Elke workshop bevatte een thema die de deelnemers zelf aanbrachten: mijn wijk, mijn vakantie,… Alle deelnemers kregen een wegwerpcamera waarmee zij aan de slag gingen binnen hun leefwereld. De foto’s werden in groep geanalyseerd en bediscussieerd. Dit om te inspireren, elkaar te leren kennen alsook grenzen te verleggen.

Filmmaakster Lisa Tahon, fotografe Griet Inghelbrecht en vrijwilliger BMLIK O Lien Libin ondersteunden dit werk- en leerproces mee.

De fototentoonstelling is vanaf 13 oktober gratis te bezichtigen onder de Nieuwe Gaanderijen, en loopt tot 7 december.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Nieuwe Gaanderijen
Koning Boudewijnpromenade (Zeedijk) z/n
8400 Oostende

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • tot
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en musea, concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs
Basistarief: 0,00 €

gratis

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Dienst Cultuur Oostende
Contact cultuur@oostende.be
059 25 88 20

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS