U bent hier:

Fototentoonstelling ‘De Duitse Negatieven van Leuven’

Tentoonstelling Fotografie

Uitzonderlijke foto’s uit de collectie van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium geven je een bijzondere kijk op Leuven en het leven van de Leuvenaar tijdens de bezetting in de Eerste Wereldoorlog.
In de nacht van 25 op 26 augustus 1914 wordt Leuven door brand verwoest. De ravage is groot. De brand vernielde meer dan 1500 gebouwen in Leuven en deelgemeenten. In de stad is 1 op de 8 woningen volledig afgebrand, waaronder ook historische gebouwen zoals de Universiteitshal.

Tot aan de Wapenstilstand van november 1918 maakte de Duitse bezetter voor propaganda meer dan 10.000 opnames van het Belgisch artistieke erfgoed, waarvan ongeveer 400 in Leuven. Aan het einde van de oorlog werden alle originele negatieven uitgevoerd op glasplaten en naar Duitsland gebracht.

Enkele jaren later kocht de Belgische Staat de volledige collectie aan. Ze werd toevertrouwd aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en sinds 1948 beheerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel. Voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog werd de volledige collectie gedigitaliseerd.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Sint Donatuspark (stadspark)
Tiensestraat
3000 Leuven

Hoe geraak ik hier?

Wanneer

tot

Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Stad Leuven
Links
Trefwoorden Groote Oorlog, wapenstilstand