U bent hier:

Fotografietentoonstelling Bieke Depoorter I am about to call it a Day

Tentoonstelling Fotografie

De Sint-Pietersabdij komt op kruissnelheid voor haar fotografie-tentoonstellingen. Sinds 2010 trekt de abdij een duidelijke lijn in haar zomerprogramma en zet ze in op fotografie. In 2012 staan drie sterke fotografietentoonstellingen op het programma. De eerste in de rij is ‘I am about to call it a Day’ van de jonge Gentse fotografe Bieke Depoorter.
De Sint-Pietersabdij komt op kruissnelheid voor haar fotografie-tentoonstellingen. Sinds 2010 trekt de abdij een duidelijke lijn in haar zomerprogramma en zet ze in op fotografie. In 2012 staan drie sterke fotografietentoonstellingen op het programma. De eerste in de rij is I am about to call it a Day van de jonge Gentse fotografe Bieke Depoorter, te bezoeken van vrijdag 25 mei tot en met zondag 23 september 2012.

De voorbije jaren trok de fotografe Bieke Depoorter met onbevangen blik door Rusland en Amerika. Deze tentoonstelling toont het verslag van haar unieke belevenissen en ontmoetingen.

Voor Ou Menya reisde Bieke Depoorter met de Trans-Siberische Express drie maanden door Rusland. Ze sprak geen Russisch en behielp zich met een papiertje met daarop een naar het Russisch vertaalde tekst: Ik zoek een plaats om de nacht door te brengen. Kent u mensen die misschien een bed of een zetel hebben? Ik heb niets bijzonders nodig en ik heb een slaapzak bij me. Ik wens niet in een hotel te verblijven omdat ik weinig geld heb en omdat ik wil zien hoe de mensen in Rusland leven. Kan ik misschien bij u thuis slapen? Hartelijk dank voor de hulp!

Het briefje miste zijn effect niet, de jonge fotografe vond elke nacht opnieuw een onderkomen. Toevallige ontmoetingen bepaalden haar slaapplaatsen. Ze trok van familie naar familie in vergeten dorpjes. Nieuwsgierig stapte ze onbekende, vaak wonderlijke werelden binnen. Nooit wist ze waar ze de volgende nacht zou belanden. Men trakteerde haar op verhalen en gesprekken waar ze geen touw aan kan vastknopen. Muziek en liederen, veel wodka en voortreffelijk eten of een gearmde nachtelijke wandeling voor het slapen gaan, werden haar deel. Ze sliep op de grond of kreeg een bed en soms zelfs een schone pyjama te leen. De kinderen die zij ontmoette waren open en direct. Nieuwsgierig naar hun onverwachte gast. De volwassenen lieten zich niet hinderen door haar aanwezigheid. Ze volgden hun dagelijkse rituelen: eten koken, vissen, spelen met de kinderen, haren knippen, een nachtelijke douche in de sneeuw, aan- en uitkleden, wakker worden. Bieke fotografeerde enkel op intense momenten, wanneer ze een grote betrokkenheid voelde. Het werden fotos die je niet enkel laten zien maar je in de eerste plaats laten zijn. Fotos die je deelgenoot maken van de indringende indrukken van iemand die in de eerste plaats als mens op de verschillende locaties binnenkwam.

Hetzelfde experiment deed Bieke Depoorter nog eens over in de Verenigde Staten. Ze noemde de reeks I am about to call it a Day. Ook tijdens dit work in progress liet ze zich telkens opnieuw verrassen. Ze wist nooit waar haar volgende contact haar zou brengen. Haar fotos ogen als snelle, bijna gestolen momenten uit het leven van anderen. Ze zijn direct maar nooit zonder respect. Ze vormen een visueel gedicht die de kijker meeneemt in de liefdevolle blik van hun maker.

Bieke Depoorter (°1986) studeerde in 2009 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent en won meteen de HP Magnum Expression Award met haar afstudeerproject Ou Menya. In 2011 werd ze lid van het fotocollectief Tendance Floue.

Op 20 april 2012 werd door World Press Photo in Amsterdam bekendgemaakt dat Bieke Depoorter een van de twaalf internationaal geselecteerde fotografen is die de kans en eer krijgen de Joop Swart Masterclass te volgen. Op 24 april 2012 werd onder andere het onlangs verschenen fotoboek Ou Menya van Bieke Depoorter (uitgeverij Lannoo), bekroond als Best Vormgegeven Boek 2012. Het boek zal verkrijgbaar zijn op de tentoonstelling.

Praktisch
De fotografietentoonstelling I am about to call it a Day van Bieke Depoorter is te bezoeken van vrijdag 25 mei tot en met zondag 23 september 2012 in de

Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent.

Openingsuren: van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur, op maandag gesloten. Uitzonderlijk open op de eerste maandag van de Gentse Feesten

Toegangsprijzen:
individuele bezoeker: 5 euro
kortingstarief: 3,75 euro
gratis toegang tot en met 18 jaar

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Sint-Pietersabdij
Sint-Pietersplein 9
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 25 mei 2012 tot 23 september 2012
Prijs
individuele bezoeker: 5 euro * kortingstarief: 3,75 euro * gratis toegang tot en met 18 jaar
€ 5,0
Organisatie Historische Huizen Gent
Contact sintpietersabdij@gent.be, boekjebezoek@gent.be
+32 9 2439730, +32 9 2439734, +32 9 2671466
Links
Trefwoorden VisualArts