U bent hier:

Fotografiecircuit: Béatrice Casse: Impressions Photographiques

Tentoonstelling Fotografie

Béatrice Casse kreeg een grafische opleiding. In de voorbije jaren heeft ze met verschillende media geëxperimenteerd: mixed media, driedimensionale constructies en collages met een verscheidenheid aan materialen. De laatste jaren heeft ze dit experimenteren verder doorgetrokken naar digitale fotografie. Alledaagse taferelen, stadsgezichten, landschappen … Alles wat door de gewone mens als banaal wordt ervaren, wordt door haar omgevormd tot een kleurrijke wereld die bijwijlen ...

Béatrice Casse kreeg een grafische opleiding. In de voorbije jaren heeft ze met verschillende media geëxperimenteerd: mixed media, driedimensionale constructies en collages met een verscheidenheid aan materialen. De laatste jaren heeft ze dit experimenteren verder doorgetrokken naar digitale fotografie.

Alledaagse taferelen, stadsgezichten, landschappen … Alles wat door de gewone mens als banaal wordt ervaren, wordt door haar omgevormd tot een kleurrijke wereld die bijwijlen sprookjesachtig, dan weer bevreemdend aanvoelt. Dit doet ze door in te zoemen op details die voor vele mensen als onbelangrijk worden beschouwd. Het resultaat is evenwel verre van alledaags. Door het toeval, door de eigenzinnige vormgeving en door het bijzondere kleurenpalet ontstaat een nieuwe realiteit.

Met haar foto’s laat ze ons zien dat het overweldigende of het poëtische zich vaak reeds onder onze ogen bevindt. Het is niet nodig om steeds extremere ervaringen op te zoeken, om verder en verder te reizen. “Less is more” is een motto geworden.

Ze vindt het eveneens belangrijk om in haar artistieke activiteit eenzelfde spaarzaamheid te waarborgen. In deze tijden waar voor alles tijdsgebrek is, waar verwacht wordt dat men alles onmiddellijk kan uitvoeren, waar “onmiddellijk” hét woord bij uitstek is, wordt bij haar de tijd overgelaten aan de uitwendige omstandigheden, aan de muren rondom ons, ze laat aan de omgeving toe om haar stempel te drukken op haar fotowerk. Er dient een alchemie op te treden tussen diegene die fotografeert en wat gefotografeerd wordt, boven op de oppervlakkigheid der dingen. Het is op dat moment dat een beetje essentie van beiden in elk van de beelden wordt gedistilleerd.

Zij rekent niet op het toeval waarbij uit een reeks foto’s één gelukte foto zal weerhouden worden. Zij wacht op het magisch moment, kadreert en neemt “de” foto. Na deze foto is het “moment” meestal voorbij, en is de eventuele boodschap en al het mysterieuze verdwenen.

Specifiek in de reeks ‘Impressions Photographiques’ is de paradoxale poging om de eindeloze beweging van de stad op fotopapier tot stilstand te brengen. Het zijn acute hier-en-nu-momentopnames die toch tijdloos aanvoelen. Ze lijken ingebed in een uitgestrekt historisch en menselijk perspectief. De foto’s van Béatrice Casse drukken ons met de neus op het feit dat geen enkel mens meer is dan een toevallige voorbijganger. Maar ze wil het moment van de passage rekken door tegelijkertijd dat verstrijken van de tijd in vluchtigheid te portretteren.

Traagheid en interactie. Aan de omgeving zelf een spreektijd toelaten, een belichtingstijd zoals in het begin van de fotografie.

Contact

Béatrice Casse, 0499 268 247

beatrice.casse@skynet.be

www.beatricecasse.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Cultuurcentrum Evergem - Stroming
Weststraat 31
9940 Evergem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 12 december 2016 tot 12 januari 2017
Prijs gratis
Contact cultuurcentrum@evergem.be
09 358 51 00
Links