U bent hier:

Fort Napoleon

Tentoonstelling Geschiedenis

Vanaf 15 september starten er noodzakelijke verbeterings-​ en beheerswerken in Fort Napoleon. Het fort sluit daarom de deuren om in oktober 2019 terug te openen!
Napoleon liet het fort bouwen tussen 1811 en 1814 als verdediging tegen de Engelse dreiging. Erfgoed Vlaanderen zorgde voor de restauratie en gaf dit bolwerk een hedendaags tintje. Je kan er terecht voor een historisch bezoek, tentoonstellingen, evenementen of een restaurantbezoek.

Aan het eind van de 18de eeuw annexeert Frankrijk onze gewesten. Napoleon vreest een aanval vanuit Engeland op de haven van Oostende en laat daarom in 1811 een imposant fort in de duinen optrekken. Tot een Britse aanval komt het echter nooit. Het fort doet dienst als wapenopslagplaats en als verblijfplaats van het Franse leger, maar na de val van Napoleon zullen ook Nederlandse , Duitse en Belgische soldaten er achtereenvolgens hun sporen nalaten.

Het fort is een bakstenen gebouw, vijfhoekig van vorm en volledig omringd door een steunmuur die aan de binnenkant acht meter hoog is. Vijf caponnières verdelen de droge gracht in vijf secties. Vanuit deze gangen in de gracht konden de aanvallers ook zijdelings worden bestookt. Ooit was het fort omgeven door een glacis - een aardglooiing over de bedekte weg aan de veldzijde - maar daar rest geen spoor meer van in het duinenlandschap.

Ook voor kinderen is het fort een bezoekje waard. Een speciale audioversie laat hen alle hoeken en kanten ontdekken. Aan het fort is een bistro waar bezoekers na afloop terecht kunnen voor een drankje of een hapje.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Fort Napoleon
Vuurtorenweg
8400 Oostende

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Woensdag - zondag
Contact +32 59 320056
Links
Trefwoorden ook voor kinderen, groote oorlog
UiTmetVlieg.be

Ontdek wat de Bende Van Vlieg hiervan vindt of geef zelf je mening over Fort Napoleon op UiTmetVlieg.be