U bent hier:

Finissage in DeKANTFABRIEK met Kristien Hemmerechts, Bart Maris en Sylvie De Pauw

Tentoonstelling Meerdere kunstvormen

De finissage van de expo #Intimiteit #Identiteit in DeKANTFABRIEK in Ninove, vindt plaats op zondag 6 oktober 2019 om 17:00. Hiervoor nodigt kunstenaar/curator Hilde NIJS schrijfster Kristien Hemmerechts, trompettist Bart Maris en sopraan Sylvie De Pauw uit. Dit opmerkelijke trio brengt een grensverleggende voorstelling van Brave New Maria, een postume hommage aan een opmerkelijke dame.
Maria Nys huwde in Bellem (Aalter), honderd jaar geleden, met de Britse schrijver Aldous Huxley, wereldwijd bekend om zijn visionaire bestseller "Brave New World". Hoewel ze in de geschiedenisboeken is verdwenen, bleek ze de drijvende kracht achter zijn carrière. Door haar huwelijk begin 20ste eeuw, vertoefde ze in de Britse en Amerikaanse schrijvers-elite. Huxley stond mee aan de wieg van een nieuwe visie op mens en maatschappij. Er moest grootser en vrijer geleefd en gedacht worden.
Schrijfster Kristien Hemmerechts samen met duizendpoot van de Belgische jazz Bart Maris en sopraan Sylvie De Pauw (Collegium Vocale Gent) blazen nieuw leven in de meer dan 2000 gedetailleerde brieven van Maria Nys-Huxley naar het thuisfront. In de sfeer van het visionaire Brave New World verkennen ze de raakvlakken tussen klassiek en vrije jazz.
De voorstelling Brave New Maria wil een postume hommage brengen aan deze markante dame, die in eigen land veel te weinig gekend is. Kristien Hemmerechts vertelt haar verhaal en citeert de frappantste passages uit de brieven. Bart Maris en Sylvie De Pauw creëerden muziek vanuit dit geschreven archief. Daarbij vertrekken ze van de gedachte aan een nieuwe wereld, de brave new world van Huxley. Op hun typisch eigenzinnige manier gaan ze in dialoog met werk van onder meer Igor Strawinsky, met wie de Huxleys goed bevriend waren; The Doors, die hun naam hebben ontleend aan een boek van Huxley "The Doors of Perception"; "Smile" uit de film "Modern Times" van Charlie Chaplin en muziek uit de Disney-film "Alice in Wonderland" geschreven door Sammy Fain en waarvoor Aldous Huxley het scenario schreef.
Sylvie De Pauw zingt bij het wereldvermaarde Collegium Vocale Gent, waarmee ze concerteert op alle grote podia overal ter wereld.
Trompettist en creatieve duizendpoot Bart Maris, bekend van X- Legged Sally, Think Of One, Flath Earth Society, Moker, Jaune Toujours, 1000, Les Poubelles en nog ontelbare andere gezelschappen, zoekt het eerder in de jazz en impro. Hun gedeelde passie voor muziek bracht hen ertoe duo-concerten te brengen waarin klassiek en impro elkaar ontmoeten, steeds in dialoog met de ruimte van de locatie waarin ze spelen. Toen zij in de ban raakten van de figuur van Maria Nys ontstond het idee voor Brave New Maria.
Kristien Hemmerechts is één van Vlaanderens bekendste auteurs. Zij is de auteur van onder andere Taal zonder mij, De vrouw die de honden eten gaf en Alles verandert. Samen met Sylvie De Pauw maakte zij al voorstellingen, onder andere geïnspireerd door het werk van William Shakespeare en Herman de Coninck

De expo #Intimiteit #Identiteit is nog te bezoeken elke zaterdag van 15.00 tot 18.00 en zondag van 16.00 tot 18.00

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Expo actuele kunst in DeKANTFABRIEK, prachtig gebouw in symbiose met de kunsten
Burchtdam 4
9400 Ninove

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 6 oktober 2019
Leeftijd 14+
Reservaties
Organisatie Hilde Nijs
Contact 0476 43 82 72
Trefwoorden actuele kunst, literatuur, muziek, jazz, finissage, tentoonstelling, expo, voorstelling, finissage tentoonstelling wijn