U bent hier:

Filmclub 62: STAN & OLLIE

9 jaar

Film Komedie

Stan en Ollie, beter bekend als Laurel en Hardy, is het grootste komische duo dat Hollywood gekend heeft. Met een gouden tijdperk op zak, besluit het duo jaren later hun triomfantelijke afscheidstournee te plannen in Groot-Brittannië en Ierland. Ondanks de druk die op hen ligt wegens een hectisch schema weten ze met de steun van hun echtgenotes hun status veilig te stellen bij het aanbiddende publiek.
3 BAFTA-nominaties en 7 nominaties voor British Independent Film Award

Cineast Jon S. Baird en scenarist Jeff Pope focussen vooral op de periode waarin de filmcarrière van Stan en Ollie bergaf ging. Het legendarische Brits-Amerikaanse komische duo Stan Laurel en Oliver Hardy bracht miljoenen kijkers aan het lachen met honderden kortfilms, sketches en speelfilms. De gezette Hardy, chagrijnige betweter en de slungelige Laurel, de sukkel, waren volledig op elkaar ingespeeld en vertrouwd met elkaars zwakheden. De dikke Oliver maakte zich om weinig druk, in tegenstelling tot Stan, die alles bij voorkeur tot in de puntjes regelde en in alles de meeste energie stak. Hij schreef de scènes en schaafde eraan tot ze voldoende grappig waren.
Hun succes zien we nog even in de openingsscène anno 1937, maar in hun vrolijke gekissebis over geldgebrek, vrouwen, drank en gokken, zijn de spanningen voelbaar. Laurels contract met Hal Roach loopt af, en hij wil voor eigen rekening beginnen. Hardy zit nog aan Roach vast en wil zijn contract niet verbreken. Die onenigheid leidt zelfs tot een korte breuk. Het is de kiem voor de ellende in 1953, het jaar van hun hereniging voor een Engelse theatertour onder contractuele druk. De twee hopen zichzelf met de gladde impresario Delfont weer in de spotlights te zetten en uiteindelijk een producent ervan te overtuigen met hen in de studio te gaan voor een nieuwe film. Maar dat ziet er niet zo best uit.
De makers van de film slagen erin dankzij een klassieke vormgeving en warme kleuren een nostalgische blik te werpen op de twee komieken en hun ongebreideld optimisme. Steve Coogan en John C.Reilly zorgen voor een verrassing van formaat. Ze falen geen moment, ze bootsen de typische danspasjes van het befaamde tweetal perfect na. Het resultaat is een feelgoodmovie die oprecht aanvoelt.

Schitterend geacteerde biopic over het komische duo op de terugweg.

Info
Regie Jon S. Baird
Scenario Jeff Pope naar het boek van 'A.J.' Marriot
Fotografie Laurie Rose
Muziek Rolfe Kent
Cast Steve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson
Taal Engels / Nederlands en Frans ondertiteld
Duur 98 min
2018 Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk

Extra: Voorfilm: THE MUSIC BOX (1932) (van James Parrot met Laurel & Hardy) 29’
In deze kortfilm moeten Stan en Oliver een piano afleveren in een huis dat op een heuvel staat en dat via een lange trap bereikbaar is. Voor ‘The Music Box’ ontvingen ze hun enige Oscar.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Kinepolis
Koningin Astridlaan 12
8400 Oostende

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 16 mei 2019
Leeftijd 9+
Prijs
Basistarief: 6,00 €; Lidkaart (eenmalig per speeljaar): 2,00 €
€ 6,0
Organisatie Filmclub 62
Contact filmclub62@telenet.be
Links
Trefwoorden Stan, Ollie
UiTmetVlieg.be

Ontdek wat de Bende Van Vlieg hiervan vindt of geef zelf je mening over Filmclub 62: STAN & OLLIE op UiTmetVlieg.be