U bent hier:

Filmclub 62: GRÂCE À DIEU

Film Drama

Alexander leeft in Lyon met zijn vrouw en kinderen. Op een dag ontdekt hij dat de priester die hem misbruikte toen hij in de scouts was, nog steeds met kinderen werkt. Hij besluit actie te ondernemen en krijgt al snel steun van twee andere slachtoffers van de priester, François en Emmanuel. Ze willen de "muur van stilte" doorbreken die over hun lijden hangt. De gevolgen van hun actie zullen niemand ongedeerd laten.
Franse inzending in wereldpremière Berlinale 2019

Van François Ozon brachten we bijna alle films, van 'Sous le Sable' tot 'L' Amant Double'.
In zijn nieuwste prent vertelt hij het verhaal van Alexandre, die in Lyon woont met vrouw en kinderen. We schrijven 2016. Hij ontdekt dat père Preynat, die hem misbruikte toen hij bij de scouts was, nog steeds kinderen onder zijn hoede heeft. Hij besluit actie te ondernemen en krijgt al snel de steun van François en Emmanuel, twee andere slachtoffers. Met hen richt hij een actiegroep op om de "muur van stilte" te doorbreken die over hun ervaringen hangt.
Na films over sterke vrouwelijke personages, wilde Ozon zich concentreren op de kwetsbaarheid van mannen, die gewond zijn geraakt en gekneusd in hun eigen lichaam. Hij wou tonen hoe ze hun trauma beleefden, hun ervaringen verwoordden en wat de familiale en sociale gevolgen van het onthulde schandaal waren.
Het verhaal was maandenlang voorpaginanieuws in Lyon, waar Preynat in verdenking werd gesteld voor seksuele agressies die teruggingen tot het jaar 1986.
Bij de voorbereiding van de film wilden veel mensen niet geassocieerd worden met de gebeurtenissen. Uiteindelijk telden de onderzoekers meer dan 70 slachtoffers. De feiten bleken gekend tot in de hoogste Franse kerkelijke kringen en zelfs tot in het Vaticaan. Niet alleen Preynat staat terecht, ook de huidige kardinaal Barbarin riskeert een gevangenisstraf voor zijn aandeel in de doofpotaffaire.
Veel scènes werden noodgedwongen op locatie in Wallonië en Luxemburg opgenomen, o.m. in de Sint-Martinuskerk te Aarlen en de Sint-Hubertusbasiliek te St-Hubert.
“Geen film tegen de kerk, maar één die vragen stelt rond het lange stilzwijgen over pedofilie in de kerk.“ (sic)

Info
Regie François Ozon
Scenario François Ozon
Fotografie Manuel Dacosse
Muziek Evgueni Galperine, Sacha Galperine
Cast Melvil Poupaud, Denis Menochet, Swann Arlaud
Duur 137 min
Taal Frans / Nederlands ondertiteld
2019 Frankrijk, België

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Kinepolis
Koningin Astridlaan 12
8400 Oostende

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 25 april 2019
Leeftijd 12+
Prijs
Basistarief: 6,00 €; Lidkaart (eenmalig per speeljaar): 2,00 €
€ 6,0
Organisatie Filmclub 62
Contact filmclub62@telenet.be
Links
Trefwoorden Grâce à Dieu