U bent hier:

Film: Het leven eener groote Abdij

In de late jaren 1920 werd Carlo Queeckers (1906-1969) als één van de belangrijkste Belgische cineasten beschouwd. Helaas zijn de meeste van zijn film verloren gegaan. De enige uitzondering is 'Het leven eener groote Abdij' (1930). Aan de hand van geënsceneerde tableaus vertelt deze film de geschiedenis van de Onze-Lieve-Vrouwabdij van Tongerlo, die kort voor de productie van de film door een zware brand werd geteisterd.
Queeckers maakte de film in opdracht van de Katholieke Filmliga en de opbrengsten van de vertoningen werden ingezet om de herstellingswerken aan de abdij te bekostigen. Het scenario werd geschreven door enkele kloosterlingen, die ook in de film figureren, net zoals vele dorpelingen.

De film is slechts ten dele bewaard gebleven. Wellicht werd hij kort na de eerste vertoning al aangepast en in 1931 uitgebracht onder de titel 'Clôture, entrée interdite'. Bovendien werd de film in de daaropvolgende decennia meerdere keren verknipt om bepaalde delen apart te vertonen ter promotie van de abdij.

Deze vertoning wordt georganiseerd in samenwerking met en ingeleid door studenten van het Onderzoekseminarie Filmgeschiedenis aan de Universiteit Antwerpen onder supervisie van Steven Jacbos en Gertjan Willems.

toegang gratis - reserveren gewenst

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek Westerlo
Kasteelpark 5
2260 Westerlo

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: woensdag 22 mei 2019
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Trefwoorden BIB2260